BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 17, 2009

.. Salam Maal Hijrah 1430 ..


Wahh..rajin la fatin berblogging 2 hari nih..asyik post jer.. hihi~ its good or bad? heheh..belasah jep.. Ape pun, fatin nak ucapkan Selamat Tahun Baru.. Buat semua sahabat2 saudara seIslam di luar sana.. Pagi tadi fatin on air kat thnfm & dinetfm, dah wish dah on air, skrg nih wish kat blog plaks, hihi..

H i j r a h.. Hmm.. Dalam maknanya.. Dalam setahun nih, mcm2 yg terjadi.. ada yg lebih baik, ada yg lebih buruk.. apa pun, diharap tahun baru yg datang ni akan membawa lebih byk kebaikan dari tahun sebelumnya.. utk diri fatin dan juga rakan2 semua, insyaallah..

Harini kebetulan fatin cuti, walaupun tiada kena mengena dgn maal hijrah, tapi sekurang2nya merasa gak cuti.. hurm, boleh la duduk pikir apa yg dah penah fatin lalui sepanjang setahun nih kan.. pastu, pk cemana nak perbetul keadaan dan elakkan dari perkara2 yg x sepatutnya berulang lagi.. Sentiasa berpegang pada "Jadikan hari ini lebih baik dari esok".. :)

Teringat masa kecik dulu, x ingat masa tu umo brape.. penah hari jadi fatin jatuh pada tanggal 1 Muharram.. seronok masa tu, bukan main lagi buat azam, hihi~ besday jatuh 1 syawal pun best gak.. hahaha~

Ape azam baru korang tahun baru nih? hehe.. azam baru fatin, berderet2.. kali ni, nak cuba tunaikan semua.. insyaallah~ doakanlah moga termakbul hajat itu ya..

Salam maal hijrah sekali lagi buat semua sahabat2 di luar sana.. :)

Did I Marry The Right Person?!

This is something I read from a blog of a friend.. Fatin sgt suke dgn kata2nya.. memang benar pun.. :) so i would like to share it with you guys.. Trust me, just spend few minutes to read this on.. Maybe, it can change a little bit of your perception for good.. :) Good luck!

DID I MARRY THE RIGHT PERSON?



During one of our seminars, a woman asked a common question. She said, 'How do I know if I married the right person?'


Here's the answer.
EVERY relationship has a cycle. In the beginning, you fell in love with your spouse / partner . You anticipated their call, wanted their touch, and liked their idiosyncrasies (unconventional behavior/habit).

Falling in love with your spouse wasn't hard. In fact, it was a completely natural and spontaneous experience.
You didn't have to DO anything. That's why it's called 'falling' in love... Because it's happening TO YOU .

People in love sometimes say, 'I was swept of my feet.' Think about the imagery of that expression. It implies that you were just standing there; doing nothing, and then something came along and happened TO YOU .

Falling in love is easy . It's a passive and spontaneous experience. But after a few years of marriage, the euphoria (excitement) of love fades. It's the natural cycle of EVERY relationship . Slowly but surely, phone calls become a bother (if they come at all), touch is not always welcome (when it happens), and your spouse's idiosyncrasies , instead of being cute, drive you nuts.

The symptoms of this stage vary with every relationship, but if you think about your marriage, you will notice a dramatic difference between the initial stage when you were in love and a much duller or even angry subsequent stage.

At this point, you and/or your spouse might start asking, 'Did I marry the right person?'
And as you and your spouse reflect on the euphoria of the love you once had, you may begin to desire that experience with someone else.
This is when marriages breakdown.People blame their spouse for their unhappiness and look outside their marriage for fulfillment.

Extramarital fulfillment comes in all shapes and sizes. Infidelity is the most obvious.
But sometimes people turn to work, a hobby, a friendship, excessive TV, or abusive substances.

But the answer to this dilemma does NOT lie outside your marriage. It lies within it.
I'm not saying that you couldn't fall in love with someone else.
You could.

And TEMPORARILY you'd feel better. But you'd be in the same situation a few years later. Because (listen carefully to this):

THE KEY TO SUCCEEDING IN MARRIAGE IS NOT FINDING THE RIGHT PERSON; IT'S LEARNING TO LOVE THE PERSON YOU FOUND.

SUSTAINING love is not a passive or spontaneous experience. It'll NEVER just happen to you. You can't 'find' LASTING love. You have to 'make' it day in and day out. That's why we have the expression 'the labor of love.' Because it takes time, effort, and energy . And most importantly, it takes WISDOM . You have to know WHAT TO DO to make your marriage work.

Make no mistake about it. Love is NOT a mystery. There are specific things you can do (with or without your spouse) to succeed with your marriage.

Just as there are physical laws of the universe (such as gravity), there are also laws for relationships.
Just as the right diet and exercise program makes you physically stronger, certain habits in your relationship WILL make your marriage stronger.
It's a direct cause and effect. If you know and apply the laws, the results are predictable... you can 'make'love .

Love in marriage is indeed a 'decision'... Not just a feeling.

Remember this always :
'God determines who walks into your life. It is up to you to decide who you let walk away, who you let stay,
and who you refuse to let go.'

Monday, December 14, 2009

.. I Like To Eat! ..

Me at some restaurant near the hospital

ehem2~... ehemmm ehemmmmmmmm~ uhuk2.. hehe, clearing my throat.. dah sejuk dah kat sini, snowing dah, tapi tak la heavy mane pun snow, so tak cukup putih gebu la kat sini.. maybe mggu depan snow lagik kot, so maybe akan gebu next week..bila dah gebu2 tu, fatin snap pic ya!

Actually gamba first tu, tak di duga..eceyh! Actually nak ubah pic tu ke bawah, tapi x boleh pulak..grrr~ biar je lah, jadi pembuka bicara, cewah~ haha.. So posting kali ni fatin nak cite sket2 (roughly) pasal makan2 di luar nih.. Di bumi Ukraine of coz.. Apa yg slalu fatin makan, di mana..

Dlm pic yg pertama tu, accidentally jer singgah kat restaurant mewah (ketar gak lutut masa masok, duit dahla x bwk byk pun), yg dikenalkan oleh encik wong @ Jonathan! huiii.. tapi sbnrnya, john nak belanja kami yg awek2 islam nih, sempena hari raya aidilfitri 2009 haritu.. Kebetulan restoran ni la yg terdekat dengan hospital tempat kitorang kelas masa tu, so belasah je lah.. seperti biasa, menu, sure ktorang kena mkn yg ikan2.. yg salad2 biasa je.. tapi.. nampak air jus fresh oren yg fatin dok tayang tu?! hehehe.. mahal tu weih.. 88griven secawan! terlondeh seluar john bayar! wakakaka..sape suh ko order.. aku dah ckp aku xnak air.. I dont drink water from outside usually~ hahaha..sian john~

Then, kalau ditanya, mana tempat yg fatin nak pergi kalau kempunan nak mkn ape2, fatin akan sebut dua.. Nak mkn shashleek & pegi marakan.. siyes! masa kat msia haritu, kempunan nye lah nak mkn shashleek & pa marakan-ski (sebutan ski, bukan skai yer..)

Home Made Soup yg akan jadi salah satu pilihan di Marakan

Marakan ni sebenarnya nama restoran.. Kalau nak pegi, dulu2 la, ktorang akan pegi naik taxi (senior pun pegi nek teksi).. Marakan ni slalunya bukak lewat petang.. Kiranya more to dinner lah.. pagi2 tak bukak.. Tapi sejak 2008, dah bukak time siang dah. skrg nih pun dah makin cantik dah restoran tuh.. mewah sebab budak2 msia slalu gi sane, skali order, minimum 200griven punya.. mana x kaya restoran tu? dari restoran kayu bodo2 je, skrg dah lawa kemain.. hahaha..sukati aku jep~ sowie :P

So skrg nih, dah pandai dah belok2 kat bandar Simferopol nih, slalunya kitorang naik bas half way, pastu jalan kaki ke restoran tu.. Bukan ape, xde bas masuk ke kawasan restoran tu. sebab tu org gi sane naik taxi.. ada la kot mcm public van, tapi jarang2 lah..maybe sejam sebijik kot lalu? so slalunya ktorang nek bas sampai ke centre, pastu jalan kaki..

Tapi dah masok 5th year nih, jalan kaki dari hostel tu! hahaha.. eksesais.. lagipun, skrg ni jalan kaki dah jadi rutin harian di bumi ukren, so kalau ada peluang nak jalan, ktorang jalan kaki je gi centre.. Gi marakan pun jalan kaki gak lah skrg.. kalau sejuk2 mcm winter2 nih dah x jalan la kot, dahla licin gile.. tergolek2 kang, ktorang yg jadi manusia golek kat restoran tuh :))

"Pa-Marakan-Ski"

Pa marakan ski nih, ada 3 jenis.. satu, dengan daging kambing, satu dengan ayam, satu dengan hati lembu.. fatin slalu order yg daging kambing.. penah order yg ayam, tapi byk tulang je.. klu hati lembu pun ok bila datang mood nak makan hati lah.. slalunya amek daging kambing je.. sebab mcm daging kambing yg dikepal2.. pastu, ada ubi2 potong.. then ada bawang2 yg dipotong dadu (yg kat atas tabur2 dlm gamba tu), kuah dia mcm.. masak lemak? kaler kuning, tapi much more creamy~ nyum2.. masak dlm oven, so mmg best lah.. klu kempunan.. memang kempunan pa-marakan-ski! wohhh.. terliur laks!

Actually selain pa-marakan-ski, fatin sgt suke mkn "Manti".. nnt next post fatin up kan gamba manti plak eh~


Lagman

Ok, kita berpindah tempat.. Gi central rinak (central market) laks.. ops, lupa nak ckp.. makanan2 nih byk yg dlm russian punya nama gaks.. Lagman nih, kat Marakan lagi best, tapi kat rinak pun boleh la nak belasah.. ada spagetti, kuah dia mcm mee kari, tapi bukan rasa kari lah.. ada la daging2 potong dadu, pastu ubi & carrot potong dadu gaks..


Shash-Leek

Jeng3x.. inilah main purpose kalau ke rinak.. klu gi rinak, mesti wajib singgah gi makan shashleek.. shashleek nih mcm daging2 ayam yg dipotong besarrrrrrr.. pastu cucuk2 kat besi tuh.. then di bakar.. ada yg boleh amek combination dengan lemak.. kiranya, mcm satay daging kan, versi besar.. tapi selang2 daging tu, ada lemak daging yg bergulung2 tu kat tengah.. fuhhh~ sedap gile! nak gulen2 plak rasa.. hahaha.. tapi sejak fatin dah kena operate buang pundi hempedu nih, xleh la nak menggatal makan shashleek dengan lemak kan.. amek yg fully daging lah.. tapi, ada gak shashleek dgn hati, wow.. that's my feberet!! haha.. sejak dok bumi ukraine nih, belajar mkn hati laks.. dulu kat msia, ada hati sket dlm sayur, terus xnak makan..skrg nih, rajin lak makan.. syhhh! jgn cite.. ai know, x elok mkn organ2 dalaman.. abah mmg marah.. tapi, kat ukren je ai mkn, sebab kat msia punya x sedap. trust me.. sini punya sgt sedap! sbb cara masakannye kot.. huhu..

Kalau mkn shashleek ni kena ada bawang yg dituang cuka kat atas die.. bawang ni pun sedap berbanding msia.. dan cuka ni pun bila dah tuang atas bawang ni jadi sedap gile..mkn dengan shashleek.. aiyok! aku terliur skrg! ishk2..

Shash-leek lepas di tanggal2 kan dari besinye yg panas itu

Kalau ada shashleek, tak sah kalau xde plov.. tapi, klu tanye fatin.. fatin dan kwn2 lagi suka shashleek & plov kat 7th hospital.. hehe.. kalau ada kelas kat 7th, memang bankrupt!! hahaha.. skali mkn shashleek sampai 3 cucuk (satu cucuk 9 griven), pastu plov yg besar plak tuh! (12 griven).. setiap hari okey!! haishh.. gemox..gemox!! tapi, shashleek kat 7th hosp. tu memang irresistable weih! siyes!! kalau sapa2 mai ukren, kompom ai heret gi 7th makan shashleek sana.. pastu gi Marakan utk layan pa marakan ski!

Plov

Dah habis dah ke central rinak (central market), kita pindah kat rinak Kubi-sheva pulak.. Market Kubi-sheva.. kalau gi kelas dekat area2 situ, hosp kat Semashko, atau Ophthalmo Hospital, atau Tuberculosis Hospital, atau Oncology hospital.. erm, byk plak kelas aku kat area2 situ rupanya.. huhu.. Kalau gi area2 Kubi-sheva lah, skali skala akan singgah kat "Kredo" sebab suka layan sotong goreng tepong die..


Milk shake, Sotong goreng tepong, Rice with sea-food products

Tu complex makanan yg slalu di order di Kredo lah. hehe.. melampau kan? makan mcm badak! tapi slalunya, order sotong goreng tepong & salad je.. sebab sotong tu dah kenyang dah.. tepong dia banyak.. tapi like i said in previous post, I like sotong goreng tepong.. mane2 menu ada sotong goreng tepung, wajib order tu! hehe.. gamba atas ni di ambik masa sambutan besday Abimbola (nigerian classmate). So byk sket la mkn.. sebab diorg belanja & order kat semua org sama je 2 dishes tuh.. belasah je lah.. tapi, sotong tu, ai take away sebab dah x mampu nak masok perut.. huhu..

Close up of the sotong goreng tepung

Ok.. habis dah jalan2 kat Kubi-sheva Rinak, kita balik ke hostel.. sebab slalunya gi market kubisheva nih, kitorang jalan kaki je.. hurm, satu hari nak snap gamba lah kat market2 nih.. kasik korang tgk cemane rupa market2 kat bumi ukren nih..

Kalau gi rinak centre, akan naik bas, sebab jauh.. tapi klu xde beli sayur ke ape2 yg berat, memang jalan kaki.. suka amek2 angin.. ai mmg suka jalan2, amek angin, window shopping, release tension kelas.. best tau jalan2.. lapang kepala & dada.. hihi..

Kalau ke Kubisheva rinak, beli ayam daging & sosej.. sebab situ je ade ayam daging yg halal.. central rinak takde.. so, memang balik dari situ, berberan2 la, kadang2 tgn mcm nak putus.. sebab kena jalan kaki kan.. huhu.. sakit wooo.. berat! skali beli ayam, 2kg.. daging sekilo.. sayur mayur dah berkilo2.. bawang lagi.. etc~ haishh.. time2 gini lah terasa mcm nak ada dayang2 ke, org gaji ke.. xpun lelaki gagah ke yg sgt gentleman, sudi bawakkan brg2 yg berat2 tuh.. huuuu..

Roma Pizza at Arabian Cafe beside my hostel

Ok2..dah2..kita dah balik hostel dah skrg.. huhu.. kat hostel fatin nih, ada Arabian cafe (known as AC) and Taj Restaurant (Dulu nama Putrajaya cafe, dah tuka owner kot). Tapi Taj tu ai dah x pegi sebab tak hygienic! slalu je kena sound dgn ministry of ukraine nih, tapi ntah.. aku pun xpaham, asyik terlepas je.. ramai je komplen sakit2 pewut & cirit birit.. ai pun penah kena dulu, pastu dah serik dah. AC plak, ai tak suka nasik dia.. nasik dia tuh, mcm pulut lembik cemane ntah.. muak weih! xleh telan aku! huuu.. tapi tahun nih, chef dah tuka, nasik dah sedap, so bleh la pelahap.. hahaha..

Dulu kat AC tu, sebelah dia ada kedai kecik, jual kebab (Called as shaurma), tapi dah bengkrap kot.. so pizza take over.. tu gamba pizza besar utk Roma Pizza.. layan gak roma pizza nih, beberapa kali gak dah beli.. lagi satu, Polo Pizza, lagi berketul2 ayam die, I prefer polo rather than roma.. ada masa beli besar, ada masa beli size kecik.. harga pun oklah, 25griven utk besar.. 15griven utk kecik.. better layan pizza sini je sebab kat luar atau lain2 tempat semuanya x halal, yg ni je yg halal kat bumi simferopol nih (setakat ini lah yg dijumpai).

Ok.. kita nak gi mana eh lepas nih? layan beriyani nak? hehe..


Salad "Neptune" and "Prawn Beriyani"

hoyeahhh~ tiba2 terliur laks.. terbayangkan kepedasan beriyani nih.. slurpppp~ hahaha.. biasalah, darah mamak dok mengalir.. nasik kandaq tu sebahagian dari darah ai.. so bila dgr beriyani.. zuppp!! pedas.. rempah.. auwww.. ai nak beriyani!!! hahaha..

Nama restoran nih "Tandoori".. small place jer.. tersorok plak tu.. aaa, ayam daging x halal ya.. so sebab tu layan beriyani yg prawn or fish jep.. tapi, x kisah la.. asal aku dapat nasik die tuh.. wohooo~ prawn dia pun 5 ekor besar2.. kira oklah dengan 25griven tuh.. kenyang gak! udang kat sini size besar tuh, sekilo rasanya dlm 120griven.. kalau dia amek jenis tu la.. xpun dia amek jenis yg 80griven sekilo.. ada gak yg tu pun..

Tapi so far kalau gi tandoori, fatin order prawn beriyani, neptune salad & omlette with vegetables.. wow.. besar gile omlette dia weih.. sebesar2 pinggan haaa.. terkejut aku hrtu.. 2 bijik teloq kot? tapi dia buat size besar, nipis.. tapi oklah.. slalu layan tu 3 lah..

Kling kling kling.. Where's my ice cream?!

Hahaha..xdenye la aku ckp gitu dgn waitress dia.. tapi, pelayan tu mmg ramah la, slalu pun muka kitorang yg pegi, memang dah kenal sgt dah.. Tandoori restaurant nih mmg pelik sket, maybe sebab dia kecik kot kan.. so ada satu ruang tertutup, ada satu meja, muat2 4 org je duduk.. so bilik tu slalu jadi bilik pilihan ktorang (sbb org lain x suka, mmg sempit weih!).. jadi kena la ada bell satu utk panggil pelayan dia.. huhu.. tapi mmg kecik biliknya.. tihah ckp, klu ada kebakaran ke apa, redha je lah rentung dlm tu.. =)) wakakaka.. sabor je lah tihah nih..


Chocolate Ice-cream with chocolate.. huhu..

hoyeahh.. this is what i'm waiting for.. hahaha.. haritu kempunan nak makan aiskrem, so pelayan tu suggest, chocolate aiskem with chocolate.. masa tu pi dgn etot & john.. skali 3-3 org layan aiskem.. hahaha.. slalu dok tandoori nih lepak2 minum teh dia sedap gak.. teh dengan citrus (oren), lagipun belakang Cilpo je.. dekat area2 centre.. klu lapar & nak gi cilpo, singgah tandoori dulu.. tapi tandoori nih ktorang baru discovered dlm pertengahan bulan november 2009.. so baru beberapa kali je pegi..

Huhu.. actually byk lagi gamba2 yg nak di upload dan kongsi dengan korang semua, tapi nak transfer dari henfon lah, nak edit lah, pastu nak susun, pastu nak menaip.. aku kena tggu ada mood nak blogging baru bleh.. tapi insyaallah, akan ada 2nd part pasal "pengenalan makanan2 di bumi ukraine" x lama lagik.. hihi~

Terliur laks! haishh.. jgn fatin.. on diet ketat nih! penat je dok diet, dah 12am dah ni, sila tido..esok je makan.. aaa..esok makan besar.. esok mkn sushi! ahahha.. seb bek aku dah start gi aerobik, klu tak.. mcm bapak beruang la aku balik msia tahun depan =)) nite ppl~

Sunday, December 13, 2009

.:: SusHi NitE ::.

Yuhuuu~ heheh.. seronok plak nak yuhuu di kala2 pukul 240am nih.. ape aku buat x tido2 lagi nih? ouhh..tadi bangun 12.30pm, so x mengantok2 walaupun dah dekat 3am.. kenapa bangun sampai tengahari? well, lepas subuh tu rasa cam nak "susun mimpi" berangan2 lagik, skali dok terguling2, tergolek2 dlm simut, kejap2 jaga kul 8am, gulen2 lagi, tgk jam kul 930am.. pastu tiba2 phone munyik, ingatkan kul 10 ke ape.. haaaaaaaaa?? 1230pm dah?? dem!! overslept! dahla org call sebab nak tanya pasal bisnes herbalife.. arghh!! memalukan! *muncung 2cm!* seb bek suara ai bangun tido pun boleh kaver2 lagik.. tapi still org di sana tanya "are u still sleeping?" Ermm, pk nak tipu pun, x reti nak menipu.. "errr..yeah..kinda..but its ok, well awake now. so wussup?" eceyhh, mcm ckp dgn member je, padahal senior mane ntah, aku pun x kenal, huhu! belasah! rupanya nak beli stok herbalife.. lastly aku mengalah gaks, terpaksa kata kat dia, "i'll call u back in few minutes time.." heheh..

Ok, letak tepi dulu citer herbalife nih.. sebab hrni fatin bukan nak sembang pasal herbalife~ hehe.. tgk tajuk la! ai nak sembang pasal.. SUSHI!!! *meleleh air liur*

Sejak cuti 3 mggu utk kuarantin H1N1 tuh, aku telah "dipaksa" utk menelan sushi oleh kak aina & cik etot!!! warghhh~ ai dah la x suka mkn sushi!! adehs.. tapi, setelah pegi ke Origami Sushi, somewhere near Cilpo, kat centre.. wow!! sedapnyeeee!!~ hehehe.. terus jadi suka mkn sushi laks..

Fatin & Jonathan

Huhu, bukan suka makan sushi je, siap dah pandai guna chopstick lagik, auww~ pandai ke? aaa, practice makes perfect kan? so, tgh prektis kasik lagi maju lah ni :PEtot & Soon Kee

Masa kitorang pergi, 1st dgn kak aina & etot.. then kali kedua pun, masih kami bertiga..kali ketiga pun, masih kami bertiga.. kali ke-empat ni barulah ajak soon kee & john.. well, bukan xmo ajak from the beginning, heheh.. adelah sebab2nya.. kui3~ longggggggggg story.. duh! x larat ai nak bukak balik chapter2 lama.. abaikan je lah eh!
Etot, John, Me

Masa kitorang 1st makan kat Origami, aku x order pun sushi, sebab of coz aku xkan makan! sure punya akan terbazir gitu.. well, xkan bazir pun, cik etot & cik aina ada boleh habiskan..ngeh2~ tapi aku order desert dia mcm org gile gak la.. semua desert dia aku dah cuba.. hahaha! malangnya aku x amek semua desert dia, sbb so irresistable! dapat2 je, terus ngap weih! x pandang org len dah.. dah habis licin baru teringat.. Alaaaa!! lupa nak snap gamba tadik.. kunun2~
See Soon Kee, Jonathan Wong Kim Keong, Fatin

hehe, siap nama penuh kau! aaa.. masa kali ketiga barulah terbukak hati ai nak order sushi.. sushi pertama dlm idup ai yg ai order adalah Arizona Roll. Dlm dia ada lah segala jenis bahan, tapi aku suka sebab dia ada cheese dalam..hihi~ actually, sushi yg ada eel mmg best, cuma aku teragak2 sebab, sepatutnye lah..aku alergik dgn belut2 niiiii~ tapi hrtu cuba2 gak sushi kak aina & etot yg ada eel.. selamat je aku? hurmm..
Fatin dgn sushi Black Dragon, American Maki, Takara Roll

Wohooo.. jgn salah paham, ai punya yg Takara roll je, yg lagi dua tu cik etot punya yer.. hihi, tapi next week rasanya nak pelahap sushi lagi, nampaknya next week, black dragon will be my choice..and of coz Arizona Roll, sebab taste dia lain dari Black Dragon.. Takara roll pun ada eel gak atasnye.. so, nak variety kan rasa, amek lain2.. hihi~
My Shakes!! Both!!

Jeng3x.. part ni yg aku suka.. sebab shake dia irresistable (Semua pun sedap2 weih!), so aku dengan tamaknya mengOrder 2 shake..satu stoberi, satu coklat.. fuh2.. x nyesal beb! memang sedap nak golek2 atas lantai!! sedap gileeeeeeeeeee!! bahagia aku minum shake.. *bling2*Close Up of the sushis!! hehe

Yippieee~ actually masa ni, x plan pun nak gi Origami, cadangnya aku gi beli susu kat cilpo, pastu order herbalife lagi 2 produk, then etot ckp nak tapau sushi utk kak shidah.. skali dgn kitorang2 skali sangkut dok situ! tu yg siap call si john tu suh datang.. sebab john ckp, masa diorg datang previous week tu, x sedap la..ape laa.. dah korang x reti order!! haishh~ seb bek dia datang mlm tu, kitorang pun ape lagi.. "john, u order nih.. yg nih pun sedap..pastu yg ni pun maveles.. yg ni pun..fuh2, yg ni u kena order" bengkrap mamat tuh! wakakaka~

Squid Tempura (bukan cekodok!)

Ini salah satu feberet aku lah kat bumi ukren nih..mana2 je aku jumpa kat menu ada tulis squid tempura @ sotong goreng tepong, kompom aku order.. so masa kat Origami tuh, aku dgn seronoknyanya oder dan pelahap mkn dgn bahagianya~ Yang lawaknya, aku dok cicah2 sos tuh kan, hmm..cuba korang teka, apa perasa sos tuh? masa aku makan, sumpah aku x sedar sos tu dibuat dari ape.. bila aku cicah sos tu dgn Banana tempura, Hoh??? Ini BUKAN SOS!!! etot gelak kat aku guling2.. korang tau tu ape?? grrrr.. aku rasa tertipu.. aku rasa tertipuuuuuuuuuu~~
Cream Mushroom Soup

Ini menu2 yg aku order masa 1st time pegi Origami lah! sebab aku x order sushi kan.. so aku makan la side dishes yg lain.. tu yg order squid tempura lah, cream mushroom soup lah.. x sempat nak snap Four Cheese Risotto.. fuh2~ aku suka weih, 4 cheese tuh.. semua cheese ada.. sedap2.. tapi x habis pun.. biasalah, pewot ai ni bukan besar pun (yeke?!) tapi nak order tu, x hengat dunia..itu nak! ini nak! haishh~ seb bek ada kak aina yg habiskan..ngeee~

Gitulah kiranya Sushi Nite ai dgn rakan2.. mlm nanti nak upload Tandoori Nite pulaks! haha.. asyik makannnnnnn je.. mana x tembam?? tgk pipi.. dah cam roti bom! hahaha.. x kisah! lantak! yg pasti aku bahagia~ gemox tak gemox, ai bukan nak kawen dgn you~ auwww~ see u guys tonite!!

Friday, November 27, 2009

.. Selamat Hari Raya Aidil Adha 2009 ..


Salam Aidil Adha buat semua umat Islam yang berada di seluruh pelusuk dunia~ Moga semuanya bahagia dan gembira di samping mereka2 yang tersayang..

Sembang sket pasal aidil adha 1430 nih kan.. betul kan 1430? adehs.. actually kan, fatin x prasan pun 27hb (jumaat) merupakan hari raya haji.. rasanya hari rabu lepas baru fatin dapat tahu jumaat ni raya! haha.. cacat kan? nak wat cemana.. masa kuarantin 3 mggu tu, mmg xkuar bilik pun, dok terkurung je dlm bilik.. mmg hari & tarikh pun xtahu langsung.. pastu selasa dah exam, so ujung mggu lepas dah mula bz dgn buku.. selasa balik exam terus tido 14jam x sedarkan diri.. letih nak mampus 2 malam x tido baca infectious disease punya buku.. huhu.. but alhamdulillah, semua went well, everybody pass the exam.. congratz to all..

So hari rabu lah baru nak gebang2 kat tenet, kat fesbuk & portal.. barulah dapat tahu, esok lusa nya raya haji! *tepuk dahi* damn!! x prasan langsung! haishh..

Pastu, dah start pulak cycle baru hari rabu tu, cycle "Trauma".. cikgu mcm strict je.. mcm kena stadi everyday je *bosan!* dahla tiba2 mintak surat kebenaran masok kelas dari pihak U (in russian it's called Dopus).. fatin dahla x siap lagi medical check up utk melayakkan diri utk dapat kertas kebenaran tuh.. haaa, tertonggeng2 kau ulang alik poliklinik sejak rabu malam.. pastu doktor2 kat poliklinik lak, ada yg terhegeh2 datang lepas 5pm..penat la tercangak tggu dari 330pm.. pastu MO pulak kerek gile.. katanya aku x buat malaria lagik.. dah esok kena datang balik ke poliklinik pagi2 buta utk dapatkan sign dari malaria.. ya allah, dugaan dasat sgguh dgn poliklinik nih! gynae xyah citer lah, brapa kali pegi, tggu berjam2..skali dia selamber badak je tutup klinik.. warghhh!! benci sungguh aku bumi ukraine nih!!~ fuh2..sabar..

Luckily, hari khamis gi kelas, kelentong2 cikgu sket, dia kasik je masok kelas.. kalau xde "dopus" tuh, kena halau kelas weih.. ramai dah kena halau suh balik, pastu kena rework! dahla Trauma nih cycle 7 hari je, mana ada masa mau rework2 lagi.. dgn exam hari jumaat depan.. fuh2~ x rela ai.. tapi alhamdulillah, cikgu pun ok, dia kasik je kami berenam (bukan aku sorg aaa.. 6 org tadep dopus, lolx) dok je menempek dlm kelas, dia tanya2 soklan.. cam biasalah.. pastu g ward.. tgk patient.. patient fatin nih, penah eksiden last year, pastu mggu lepas besi dlm tulang peha dia patah (cemane lah besi boleh patah, ganas sungguh!) pastu masok balik ward, mggu depan operate taruk besi baru.. kenalah buat case report weekend nih. hmm.. sila jgn malas2 fatin!!

Petang khamis tu sepatutnya semua enam org nih lari gi opis sebab nak amek dopus.. pejabat dopus bukak lepas 3 pm jer.. cikgu pun bagi balik 3pm.. tapi fatin dgn tihah melencong gi market.. dopus fatin, suh john yg amekkan.. huhu.. bukan ape, masa kelas tu, walaupun cikgu dok tanye soklan, dok kasik nota, tgn mmg jalan je menyalin nota tapi kepala nih ligat dok berpikir-pikir dan bercongak-congak (biasalah, aku klu nampak dok senyap je di kalangan crowded, maksudnya aku tgh berpikir lah tuh), dok pikir, nak masak ke idak utk raye..klu nak masak, nak masak lauk ape? nak makan dgn sape? hahaha.. last2, ajak je tihah gi "Kubeishivski Rinak" (Market Kubeishiva), beli ayam 2kg, daging sekilo, kacang sekilo, bawang sekilo, cili sekilo, sempat grab sosej 1/2 kilo, haha.. pastu terkedek2 la kami berdua balik (senarai brg tu, hanya barang2 fatin je, barang2 tihah pun lebih kurang gitulah amountnye).. dgn senget2 sebelah nih, sakit gile tangan angkut barang berkilo2, jalan kaki balik.. gagah sungguh 2 org wanita nih kan! hehe..

So, balik dari market, call kak mariam.. ajak makan raya sama2.. sebab raya haritu depa jemput makan pagi raya bilik depa.. so kali ni fatin lak masak, ajak diorg makan..kebetulan kak yam masak rendang dan kuih2.. so just nice lah..fatin buat ketupat palas (instant je) dgn kuah kacang daging, pastu nak buat tepung talam jap lagi (haah kan, seb bek aku menaip blog nih, lupa dah aku nak buat tepung talam nye.. aisehh!! satgi nak kena siap2 masok dapo la nih!). So balik malam tu, terus lah fatin memasak sorg2.. Etot xde pun, dia g kuar makan2 dgn classmate yg lain.. lagipun dia mmg ckp xnak masak2 pun utk raya, tapi fatin mcm rasa x sedap lak raya2 tapi xde ape nak makan sempena raya kan? dahla hampir2 lupa bila raya, xkan nak buat2 lupa sambutan raya cemane plak.. huhu..

Malam tu masak lah ketupat palasnye, kuah kacang nye.. gamba nnt lah upload sekaligus masa makan2 dgn diorg mlm nih.. baru best sket..hehe.. pastu sambil2 masak, chat dgn mama, dgr cite jeddah banjir kilat, sampai fly-over pun runtuh.. hmm.. dasat sungguh.. seb bek mama ok jer.. pastu dah masak2, layan CSI Las Vegas sat 2 episode, pastu entah bila aku terlena.. ya tuhan.. letih bangat kot, lappy pun x off.. csi tu pun sbnrnya tgk 1 1/2 episode.. 1/2 episode, csi yg tgk aku..muahahaha.. gitulah citernye malam raya haji ku.. di perantauan.. tahun 2009.. :)



rindu rasanya nak ke mekkah lagi.. rindu ni kan, rindu yg sgt susah nak ditafsirkan.. rindu! rindu! rindu! bukan rindu pada boipren ke ape.. lain.. rindu nak ke tanah suci nih, lebih hebat rasanya.. rindu ni, rindu yg boleh buat hati sekeras batu selama beratus tahun pun akan lembut utk akur dgn rasa rindu nih.. insyaallah tahun depan, akan sampai jugak kaki nih ke sana lagi.. teringat pulak dulu, masa tahun 2004 pergi saudi sorg2 temankan mama 4 bulan.. dok rasa itulah kali terakhir dapat jejakkan kaki ke tanah suci.. berderai2 air mata rasa xnak balik msia masa dlm bas dari mekkah-madinah.. moga Allah panjangkan usiaku dan permudahkan urusan utk ke sana lagi 2010 ni.. dan lapangkan masa utk beribadat dan abdikan diri utkNya.. ameen..

Insyaallah, kalau tiada aral melintang, july 2010 nak ke sana.. sapa pulak kali ni nak hantar fatin di airport ya? *thinking*

Selamat hari raya aidil adha sekali lagi buat semua sahabat2 di luar sana.. *peace*

Thursday, November 5, 2009

.. Summer 2009 Part 2 ..

@@ hehe.. dah november ke? lorhh.. lupa update :P sowie mowie~
Busy macam &%$#@! jer sejak masok 5th year nih.. grrr...
Tapi harini fatin sgt bersemangat nak berkongsi cerita masa summer.. nak wat cemane, tiba2 dok sorg2 nih teringat pulak kisah2 masa cuti summer.. *wink wink*

As I told before, post kali nih berkisarkan tentang dengan siapa fatin bertemu sepanjang cuti tuh..

Here goes..

Semua dah sedia maklum, masa fatin touch down kat KLIA, selain dari my beloved family, I met with my beloved fwens from ThnFM.. Antaranya, Bro Ejoy, Abg Fuad, Mija & Angel..


Ni lah rakan2 yg sudi bersusah payah turun bertemu dgn fatin di KLIA pada hujung june 2009 tempoh hari.. mekasyeh!!~

Bila dah balik Penang, pergerakan fatin terhad.. Yelah, dahla lesen kereta pun xde.. Plus, nak keluar pun xde masa.. as I said before, klu mama ada rumah, memang keje kat umah bertimbun2.. ada saja benda yg nak dikemaskan dan nak dimasakkan.. kita ikot je lah~ hehe..
Tapi, dlm banyak, fatin sgt terharu apabila cik InIa a.k.a aini mengajak fatin utk berdatink pada suatu hari yg hening itu~ ahakss..

Inia datang dari jauh.. dari Perlis, singgah Penang on her way to Gombak.. Thanx aini sebab sudi singgah Penang nak bertemu fatin.. sempat fatin borak2 dengan aini.. hehe.. kitorang datink kat QB (Queensbay) Penang, of coz la aini yg drive.. abah fatin hantar sampai area jelutong je, pastu head back to QB, lepak2 kat food court.. sambil makan2 (semestinya!)
Ni lah cik aini kita yg chumel lotey~ ahakss.. fatin mmg sgt hepi jumpa inia dat day! siyesly!
Ni pulak ape yg fatin makan dat time.. actually fatin nak rasa mee kungfu nye.. Fatin xpenah mkn mee kungfu, tapi penah buat la (pelik kan? xpenah makan, xpenah kenal pun rupanya cemana, tapi sendiri penah buat berdasarkan dari resepi yg diberi dari seorang kawan). so bila tgk rupanya begitu, fatin agak shock!! eh!! apesal x sama nih?? fatin buat lain je bentuknye.. nape yg ni lain bebenor?? huwaaa.. x best la mee kungfu yg ni.. yg fatin buat sendiri gak best (masok bakul angkat sendirik) hahaha..

Ok.. Selain dari jumpa Inia, ada sorg lagi gadis ayu yg fatin sempat jumpa, tapi kami x sempat bergambar.. sebab jumpa pun x planning.. mcm ala2 bidan terjun jugak! huhu.. fatin jumpa dengan saudari Bluessie_7.. Beliau sempat singgah kat Penang sebab ada kenduri kawan rakan, so calling2 fatin, fatin pun dengan pantasnya cepat2 siap (grab je baju ape yg sempat, terus kuar) sebab abah dah elok nak melangkah kuar dgn keta.. sambil dijeling2 tajam tuh (maknanya suh cepat siap la), fatin pun berlari2 la kan.. pakai tudung pun dalam kereta (tapi selalu pun buat perangai pakai tudung dlm kereta) lolx!

Masa tu Blue datang jumpa kejap je di Mekdi.. mkn sundae & bubur ayam.. pastu dah kena berpisah.. sebab dia pun xleh lama2, nak kena kejar masa gi kenduri lagi kan? so petang tu fatin balik naik bas. fuh2.. fatin fes taim naik Rapid Penang sorang2.. fewitt~ fatin terasa dewasa.. wakakakak~ ye lah, kat ukren, atau masa travel gi eurotrip ke, atau on the way fly ke ukraine @ balik msia, memang la dah rasa buat semua sorang2.. berdikari.. tapi, x terasa dewasa pun.. sebab kat penang.. or kat msia.. fatin xpenah kuar sorg2.. never! abah x trust fatin kuar sorg2.. dia ckp, kat msia ni lagi bahaya daripada kat europe.. kat msia, kes rogol & bunuh terus.. kat europe xde sgt rogol nih.. pastu bunuh pulak! huhu.. selagi x kaco org, xdela nak bunuhnye kat europe nih.. tapi msia.. sadly saying.. and truly saying, fatin mmg takot laa jalan sorg2. huhu~ dunno why.. oklah back to the story!

Jeng3x.. guess who i met again this year.. hehe.. alhamdulillah, tahun ni fatin ketemu lagi dgn 2 gadis jelita (yg masa tu dah gelar tunangan org, kini dah bergelar isteri org!! tahniahhh!!) berserta seorang jejaka yg sangat pelawak (yg masa tu tunangan org, kini dah bergelar suami org!! tahniahh!!) hehe.. happy lak fatin.. yer, fatin jumpa dengan kak nur & meena & tunang meena.. thanx a lot sebab sudi singgah umah fatin dan jumpa dgn fatin!!
huhu.. inilah mereka bertiga yg datang dari jauh semata2 nak ketemu fatin dan menjemput ke majlis kawen masing2.. jazakumullah.. fatin wakilkan rakan2 yg lain utk hadiri majlis kawen korang sebab fatin x berkesempatan.. masa korang kawen, fatin dah balik ukraine.. sob2..
Tengoklah betapa rajin dan bertungkus lumusnya mereka menjala roti.. calon isteri yg terbaik!
Bismillah.. Mama teman kawan2 fatin makan skali.. diorg sangat suke resepi kuah masak merah mama tu sampai mintak2 resepi.. siap suruh mak fatin email kan lagik resepi.. cayalah mama!

Sikit sebanyak pasal hari pertemuan dgn mereka bertiga.. nak dijadikan cerita, sebenarnya fatin dah sedap2 bergaya pakai baju tshirt thnfm nih.. sekali, entahlah kenapa, tiba2 fatin jatuh sakit pulak.. sampai dah nak tepon panggil ambulance dah.. adoiii.. mungkin sebab terlalu letih & stress kot.. body so weak.. that day supposed fatin buat roti jala utk tetamu khas fatin nih, tapi akhirnya yg menjala ada tetamu sendiri.. sob2.. maaf byk2 pada kak nur & meena sebab terpaksa menjala roti sendiri.. mama abah dan adik2 kelam kabut dok uruskan fatin di atas..

fatin kena serang asthma (actually more to shorten of breath), even guna ventolin pun x berkesan.. dgn tachycardia dan almost black out tuh, tu yg buat nak call ambulance.. tapi alhamdulillah, berkat air yg disapu di muka oleh abah dan mama berserta ayat kursi & fatihah, fatin beransur pulih.. pastu, mlm tu mmg rehat, telan 10bijik punya ubat (which i hate the most!), tido.. huhu.. Thanx kak nur, meena & fikri.. sebab sudi singgah ke teratak buruk fatin.. :)

Ok Nexttttttttt!!! haha.. next, adalah cerita fatin ketemu dengan guru2 di soksek!! yeahh.. aktiviti wajib adalah melawat guru2 di skolah lama (soksek!) actually fatin sampai2 msia je fatin akan terus sms cikgu zurainon. this year fatin mmg sms, tanya khabar, bgtahu kata dah balik, etc2.. dia pun tanya bila nak datang skolah jenguk2 cikgu.. so we set a date.. plus!! this year fatin ada date dgn miss jamaliah, my former english teacher last time.. haha.. date tu!!

Tapi ape2 pun, percutian xkan lengkap kalau x jumpa my best buddy, cik puan azima sahari dari kampung alma yg terkemuka itu.. ahaks.. cewahh, ima skrg dah vogue weih!! hampir2 tidak ku kenali haritu.. dengan gayanya.. fuh2.. memang sesuai dgn profession dia sebagai seorang lecturer skrg.. apa pun, ima.. ikhlas dari hati aku.. aku sangat berbangga dengan hang skrg.. siyesly! dulu, asyik la sebut hang ni nasib x baik la, rezki kurang la.. masa depan gelap la.. see!! skrg nih, ima.. hang memang seorg yg berjaya.. dapat kerja bagus dengan mara.. i'm proud of u!! aku harap, hang bahagia dunia akhirat *hugs*

So, hari jumaat tu (jumaat kedua sepanjang berada di Msia), fatin dan ima bertemu di skolah.. kami jumpa cikgu2 di sana.. jumpa cikgu zurainon, cikgu rozita, cikgu nani, ustaz saedin & isterinya, cikgu hafizah, cikgu faezah, cikgu fendi.. fatin sgt kecewa x dapat jumpa cikgu jalilah, cikgu bahariah & cikgu mad noor (known as chai) ya allah.. chai skrg dah jadi pengetua soksek!! wowww!! hebatlah chai!! fuhyooo.. tahniah2.. fatin x dapat nak rasa berada di bawah naungan chai sebagai pengetua, tapi masa chai jadi PK HEM dulu, memang dah sgt terbaik.. adik2 ku yg berada di soksek skrg, sila lah hargai saat2 bersama dengan pengetua yg bernama cikgu mad noor ya.. he's a very good teacher and great person.. trust me!

Lepas dah datink2 dgn cikgu2 di skolah, lepas waktu skolah (around 1230pm) fatin dan ima bertolak ke jusco seberang perai tuh (wow.. never knew that seberang may have that jusco so big!) sebab nak datink dgn miss jam pulak.. ahaaa.. kami datink di secret recipe.. slurpp~ Ima belanja!! thanx ima~ hehe.. biasalah, aku ni student lagik kan.. tggu lah 2011 nnt aku blanja hang mkn lak ye..insyaallah~ Miss jamaliah pun dah bertahun x jumpa.. 5tahun.. thanx miss jam sebab sudi turun bertemu dgn anak2 murid yg nakal ini..ahaks..

Lepas dah makan2 tuh, miss jam ajak g supink2 kat jusco.. fuh2.. memang best la kuar dgn miss jam, boleh buat member supink! insyaallah, next year nak ajak miss jam gi supink lah :D hehe.. well..girls..what else can we do best when together?? rite? hahaha..

Malangnya fatin tiada gamba bersama guru2 nak dikongsikan.. :( biasalah, fatin xde camera.. tgklah, rasanya kalau tahun ni rezeki ade, memang nak rembat satu camera.. terasa mcm dah tiba masanya utk ada camera yg camera..xmo dah camera dari pda/henfon.. huhu~

Kalau dah jumpa cikgu2 soksek, mcm x lengkap pula kalau x jumpa budak2 soksek kan? ahakss..
Kalau tahun lepas sempat jumpa fana & shak.. tahun nih, alhamdulillah dapat jumpa dengan lebih ramai lagi.. masa bulan puasa, 3 hari sebelum fatin fly, fatin sempat join majlis bukak posa soksek 9903 yg bertempat di sunway seberang jaya (betoi ke?) yg dianjurkan oleh abg bel (auww) dan aslah.. belon!! thanx sebab inform & invite aku pegi.. klu hang x sms aku, kompom aku xjumpa korang sepanjang 7 tahun weih!!


Memang fatin sgt happy dapat jumpa kawan2.. semua tu rasanya dah 5 tahun x jumpa.. yes.. 5tahun fatin x jumpa!! hahaha.. mad anip tuh, sampai fatin dah balik dari situ, barulah dia sedar sebenarnya itu adalah fatin..hahaha.. mengom la hang ni mat anip!!

Majlis bertempat di Domino Pizza.. ramai yg datang, adehs, fatin x brapa ingat nama dah sapa yg pergi.. klu tertinggal nama, sorry ya..To be in a safe place, baik aku jgn list kan nama.. hahaha.. tapi memang ramai. satu domino tu kami konker.. muahaha.. best2.. gamba memang banyak, sila ke fesbuk ai ya.. hik3~
Fatin pergi dengan adik fatin.. of coz, fatin xkan jejak kaki kuar umah tanpa any bodyguard..hihi.. thanx abg, sebab temankan kakak gi sane.. tapi ape2 pun, di samping gi bukak posa, fatin sempat rembat 1 balang punya kuih samprit & satu gelang tangan utk hadiah buat mama (tiap2 tahun pun akan kasik hadiah kat mama kalau mama balik msia). kuih samprit tuh!! waaaaa.. terbayang2 samprit.. fatin sgt suke!! samprit custard..kuning punya..waaaaaaaaa.. kempunannyaa!! menyesal x bawak hrtu datang balik ukren. sob2~
nice candid.. i love this candid.. blakang tu Ilya, mat anip (walaupun ada blakang aku ja, dia x kenai itu adalah..aku?!!) dan k'ah~

Majlis tu, fatin x boleh stay lama2.. sebab esoknya mama akan fly ke Jeddah.. jadi fatin makan2 cepat2, terus shoot balik penang.. balik umah mama dah siap2 dok packing.. huhu.. lepas mama packing, esoknya mama fly, mlm tu fatin lak packing.. tapi, sorry ya.. sepanjang 5 tahun fly, i never packed my stuff.. semua abah yg buat.. bukan x reti (mmg x reti pun) but I HATE PAKCING UP STUFF BECAUSE I HATE GOING BACK TO UKRAINE! wow.. siap caps lagik.. aaa..amek ko.. itulah petanda yg ai mmg x suke ukren..lolx~

oklah, dah ngantok..esok sambung lak, insyaallah.. nite..

Friday, September 25, 2009

.. Summer 2009 Part One ..

yuhuuu~ tiba masanya untuk berkongsi kisah percutian fatin sepanjang 3 bulan di Malaysia.. hehe.. tu la, malas sgt nak apdet blog, skali apdet, berjela2.. :P


Cite fatin sampai KLIA dah pun di publishkan.. nak dijadikan cerita, sepanjang 3 bulan bercuti, kedua-dua keta kena kuarantin.. entahlah.. H1N1 kot? 2-2 keta lak tuh! satu kuar, satu masok.. kadang2 mmg xleh gerak langsung sbb xde transport.. huu.. jadi puteri raja dok dalam istana je lah kan jawabnye :P

Tahun ni, fatin berpeluang ketemu dengan bonda tercinta setelah 2 tahun x ketemu.. yerp, last year x jumpa sebab beliau x dapat balik bercuti pada tarikh yg fatin balik.. x clash la.. so this year mmg sempat jumpa.. 3 bulan terus.. hehe..

Sepanjang dengan kehadiran mama, dapo memang xpenah tak berasap.. pagi petang siang malam asyik masak je.. pastu mengemas.. penah fatin sebab dah terlalu penat tgk mama asyik dengan kerja2 rumahnya (padahal bukan ada budak kecik nak sepah2kan pun), fatin tanya lah.. "mama.. apa mama dok kemas sampai 3 bulan x habis2 ni?" "banyak la benda.. ni nak buang, tu nak buang, pastu yg ni kena ubah situ. bla bla bla.." huhu.. silap soalan kan? hahaha.. padan muka!
Bila mama kat rumah, fatin jarangla participate fully kat dapo utk masak.. biasalah, abah sure la nak isterinya punya masakan kan? xpe.. kita kasik chance... /me potong2 bawang, basuh2 sayur, kemas2.. basuh2 pinggan.. sapu2 sampah.. boleh la :P

Tiap kali bila mama ada di sisi, antara perkara yg wajib dibuat adalah.. "mama.. nasik mempelam satu!" haha.. yep! klu mama ada, nasik mempelam @ nasik durian @ nasik pisang memang menjadi kewajipan.. pastu, mama kena suap.. dengan tangan ok! haha.. best wo.. korang tau x nasik mempelam tu? xtahu eh? sat upload pic.. hehe..


Tu haaa.. nasik mempelam.. hehe.. sape x penah mkn, memang rugi.. lolx :P nyum2.. adehs.. terliur laks.. huuu...
Ok.. bila dah masok dapo, paham2 je lah kan.. ape yg dibuat kan? hehe.. selain dari nasik mempelam nih, tahun ni mama macam sonok sgt la pulak buat kuih ketayap.. sebab adik bongsu fatin pun suke gile, bleh kata smggu skali asyik buat je sampai la ke bulan posa haritu.. awal2, mmg fatin tibai je makan x ingat dunia.. dah lama2, asyik ketayapppp je.. last2 tu fatin dah x sentuh dah.. hahaha.. muak weih! kuih lain pulak pls..

Hahaha.. pls mind the size.. wakakaka.. mmg lawak.. mula2 start, besar jari kelingking je.. makin lama makin gemox lak.. hahaha.. hadoi.. masa buat ni, fatin, mama, adik bongsu mmg gelak golek2 la kat dapo.. huiii~ hantam saja lah.. yg penting sedap.. ye tak? hehe..

Antara kuih kegemaran fatin.. jeng3x.. kuih cara & coq keria (cucur keria @ kuih tayar bak kata pokcik) hihi..

Kuih cara adalah antara yg wajib fatin akan buat di rumah.. baik dgn kehadiran mama atau tidak, fatin akan buat gak sorg2.. sbb mmg feberet gile.. hahaha.. skrg ni ramai yg suke kuih cara berlauk.. fatin suka yg tradisional punya (prefer most) yg bergula tuh. klu ada yg berlauk pun, hentam je masok perut.. hahaha.. well.. u know me.. the ratu of makan.. kih3

Ni kuih cara yang dok dlm acuannye lagik.. hehe.. suke2.. acuan nih pun, dah berzaman turun-temurun dah.. dari sejak moyang fatin lagi ya.. fuh2.. klasik beb~

Seterusnya, diperkenalkan, kuih tayar (bak kata pokcik.. ishk2.. kuih sedap2 comey2 dia panggey kuih tayar.. ishk2.. x patut la pokcik!) ataupun cucoq keria.. hehe.. alaa, yg buat dari ubi keledek tuh.. ermm.. xtahu ke? tlg jgn ckp xtahu weih.. klu x tahu, sila serahkan kembali MyKad anda dan Passport Malaysia sekiranya ada passport.. anda x layak utk memegangnya.. hahaha.. penat woo nak penyet2 lenyek2 ubi tuh (konon..) ingatkan tambah sket tepung je dah cukup.. rasanya berbaldi-baldi kot tepung gandum taruk dlm adunan baru dia mau keras sket.. huu.. apa pom, mmg sedap.. sbb fatin yg lenyekkannye.. wakakkaka~

Makan..makan..makan.. yaa.. that's me.. hehe.. x lengkap rasanya klu x buat roti jala kan? hehe.. yerp... org utara panggil roti sorai.. kita sorai2 kan dia.. menjala2 kan dia.. hik3~


Yerp.. cukup dah kuota wajib. hihi.. xpe.. fatin akan teruskan lagi apdet insyaallah.. buat masa ni, part one punya summer holiday, fatin ckp pasal makanan.. part two, fatin akan ceritakan tentang "dengan siapa fatin ketemu sepanjang bercuti ni" jeng3x.. date? blind date? datink? auwww~

Friday, July 10, 2009

.:: I'm Back Home! ::.

yuhuuuu~ chakkk~ ahakss.. lamanya rasa x singgah sini.. hehehe.. sape yg prasan dengan shoutbox kecik tu & countdown yg fatin letak tuh, sure dah tahu yg fatin dah terbang pulang ke tanah air dari bumi ukraine tu kan.. ahaaa.. mmg fatin dah lebih 2 mggu di Penang, Malaysia. yahooo~ i'm back home!! hahahaa.. sukenye dier.. eceyh!

Actually fatin bertolak dari Simferopol, Ukraine pada 18hb.. duduk lepak di London 5 hari.. fatin memang nak cerita pasal kisah2 di London, tapi malangnya fatin x dapat lagi gamba2 dari camera etot & adik masri.. so, tggulah fatin dapat gamba baru fatin cite ape fatin buat sepanjang di London.. :) janganlah mengeluh~ nak wat cemana..fatin tadep camera.. semua pinjam/tumpang org punye.. insyaAllah tahun ni bawak camera sendiri laks, insyaAllah.. ameen..
okeys, fatin nak kongsi cite sejak fatin touchdown sampai ke KLIA lah..

Fatin sampai KLIA around 9.50pm on the 23rd of June. flight memang agak delay. biasalah pak arab kat dubai tuh, terkedek2.. ada saja masalahnya.. fatin mmg dah biasa gi dubai dulu, mmg paham sgt. well, x semua flight yg go thru saudi/UAE nih lambat.. tapi kadang2 jadi lah kes nya.. biasalah pak arab nih byk yg kaya2.. kadang2 yg dok kat economy tu sebab fully booked bisnes & 1st class tickets.. so macam2 la kerenahnya.. nak tggu tgk ada kosong ke idak di bisnes/1st class, pastu nak convert tiket la ape la.. mcm2 la..

that day, flight kami memang besar.. malang x berbau, fatin bhavani & etot dapat kat pungkoq kapal (row 2nd last dari belakang). tapi seb baik la Emirates nih sedap naik, memang banyak gegar sebab cuaca x elok, tapi x teruk la walaupun dok belakang. fatin ingat lagi masa tahun 2004, fatin fly sorang2 dari saudi balik msia naik saudi airlines, kapal x la besar sgt mcm Emirates nih, x penuh lak tuh.. dapat pom kat pungkoq kapal..siap nak melantun2 atas seat.. masa tu dah siap mengucap la.. mmg dah bajet, aku x sampai msia la jumpa abah dan adik2 nih.. sob2.. tapi alhamdulillah, walaupun terjerit2 passenger dengan lantunan dan gegaran, kami selamat touch down di KLIA..

walaupun kami delay, fatin kami sampai on time. flight memang patut touchdown on 9.45pm. 950pm kami touchdown.. oklah tuh.. sepanjang dalam flight tu, memang ada la benda2 x sepatutnya terjadi..lolx..

masa kami amek boarding pass di London, rasanya dah cukup awal dah kami amek..sebab amek dari London kan, tapi kami still dapat pungkoq kapai..xtau apa pasai.. oh, kenapa kami amek boarding pass di London? sebab transit di dubai hanya 2 jam.. iaitu tukar gate jer.. kira sampai terminal, dok toilet sat buat apa patut, terus kena masok gate utk ke KL dah..

masa dapat seat, fatin ingat fatin dan etot & bhavani terpisah.. rupanya x terpisah.. dok sekali.. dok line tengah tu ( i hate this place!) tengah2 tu 4 seats.. kiranya kapal nih 3-4-3 punya seats.. fatin dok kanan tengah.. adehs.. kiranya belah kanan fatin ada org afrika/nigeria wallahualam.. tapi org kulit hitam la.. tapi memang baik la laki nih, siap tulung angkat beg laptop yg maha berat tu letak atas..biasalah, kita kurang tinggi (xleh ckp pendek..) so kena ada org tlg la.. belah kiri fatin, etot..kiri etot, bhavani dok..

sepanjang tggu nak take off mmg smooth jer.. masa tu ekceli kami dah penat & letey.. fatin lelap gak la mata.. hihihi.. tapi satu yg fatin sgt suka naik emirates ialah dia ada skrin kat stiap kepala seat.. turkish xde tau! uzbekistan airways toksah ckp la.. emirates mmg kompom ada.. pastu dlm tu ada mcm2 games, muvie, radio, etc. mmg fatin tau la sejak dulu emirates camtu. kalau dulu naik dgn family, siap buley dapat patung teddybear tau! walaupun masa tu dah Form4, tapi tergedix gak la nak teddybear..wakakaka.. aww~ malu aii..eheks..

so, sblm take off sampai la ke sudah fatin layan la skrin depan kepala nih.. kejap tgk muvie, kejap layan radio..tapi mostly layan radio la..lagu best2 pulak tu ada.. terasa cam dok dgr thnfm laks.. cuma xde la lagu2 melayu.. lagu english dia semua ada yg oldies & up to date punya.. mmg belambak la.. so dok layan lagu sambil pejam mata lah..

bila semua pakat lena.. satu je lah yg bestnya kami 3 org nih.. especially etot la.. kadang2 fatin & bhavani terlepas gak.. walau cemana lena pom, bila time makan, kompom mata terbeliak! xdan serve makanan, kami dah siap jaga..wakakakaka.. tapi dat time fatin terlajak gak la..sedap layan lagu, etot la letak makanan sema atas meja kecik tuh..tadi memang sah2 budak ni dok lena..rasanya masa take off dia x prasan, dia lena..tapi cuba time makan..dia kata, dia bau makanan.. tu yg terus bangun..hahahaa..siyot je ko etot~ tapi xpe, baguslah.. xyah nak tepek2 sticket "wake me up during meal" kat seat (mmg ada provide sticker tuh kat semua seat, samada nak tepek ke tak je).

masa flight Dubai-KLIA.. 3x makan la.. kali kedua makan la kejadian yg x diingini berlaku.. tengah sedap2 dok layan salad dia (adalah sayur salad la, tomato la, ape segala alah), gatai pulak tangan ni nak perah limau kat dlm salad tuh..elok nak squeeze limau tuh, allahuakbar!! melatah aku weih.. habis terpelanting limau tu, kena cawan berisi ais ketoi jatuh terabur la atas seluar fatin dan laki sebelah yg kulit itam tuh.. sob2.. rasa malu tu toksah kata laa.. rasa bersalah la paling tinggi.. sian mamat tu weii!! walaupun ais ketoi je dlm tu, ada yg dah jadi air, cair2..habis semua tumpah.. huwaaaaaa.. i am so sorry!!!! sian la mamat nih..tapi dia memang sporting & baik..x marah x kisah..senyum2 lagik.. huuuu.. lagi la aku rasa nak tgk mata dia pom x brani.. sian sian sian.. mintak ampunnnnnnn!! x sengaja!!! huwaaaa..ni muvie ni nye pasal laa..tgh syok layan cerita apa ntah..lupa dah tajuk..underworld apa ntah.. adehss..

sepanjang flight tu fatin banyak paksa diri utk tido.. ada 2 sebab.. satu sebab segan dgn lelaki sebelah tuh..kalau dok celik mata x sampai hati tgk muka dia.. xtau nak react cemana.. kedua, sebab nanti nak kena drive balik sampai ke penang, sure letey.. so baiklah aku tido gak skrg..
lama gak la fatin tido.. sambil layan lagu..

3x makan kat flight yg ambil masa 8jam tuh rasanya more than enuff.. kami x habis pom makan.. fatin makan mana yg buleh, mana yg buleh "take away" fatin amek simpan dlm handbag..wakakaka.. amek air la banyak..sbb tin coke dia chumel la..kecik je.. 15ml.. pastu ade la segala biskut2 dan pastry.. semua sedap2.. adehs.. rasanya dlm handbag tu penuh makanan emirates dari benda2 lain kot..kui3..

setibanya di KLIA, mmg rasa gumbira yg x teramat.. tapi memang kami dah sedia maklum akan "lambat" so masing2 dah pesan kat family masing2 xyah la datang tepat 10pm.. disebabkan kami dok kat pungkoq kapai, agak2 la kan pukul brapa kami kuar? fatin call ayah fatin masa tu dah dekat 1030pm.. masa nak kuar tu ada la pulak pakcit india ke mana yg tiba2 cam dlm pre-comatous stage pulak.. tapi depa dah panggil paramedik.. so kuar je lah..

bila dah dlm terminal, huiii..sonoknya jumpa org yg cakap bahasa melayu.. xyah dah la dok dengaq bahasa russian tuh.. meluat! masa kat terminal, dok skali dengan geng2 muiz, azza, anna, niss dan lain2.. dok mana tau? dok berkampung depan toilet..wakakaaka..sebab apa? sebab semua org busuk.. mana yg stay KLIA 1 night buleh la mandi semua siap.. cam kami nih, adehs.. tatau laa.. selamat la menghidu keharuman ini..ahakss..

masa fatin call abah, abah kat tg malim lagik.. hmm.. adala kot lagi sejam sampai.. xpelah.. dok kat toilet pom dekan 3o minit gak.. bila dah siap semua, nak pi imigresen.. hahaha.. ni yg aku bangga jadi rakyat msia nih. cewahh..nak belagak la nih! tadi depa yg dok satu flight dgn kami, semua bangsa2 asing kan, semua kena beratur laa.. kami dah setengah jam kuar lagi lambat ni pun buleh bertembung dengan depa..hahaha..dengan bangganya aku pom masok dlm tempat auto tuh.. fuhh..cepat jer..xyah bratur.. tiba2 ada unsur2 riak laks.. astaghfirullah.. ishk2!! hahaha.. tu laa.. dulu masa dok pi eurotrip, zaman beratur jer.. skrg kat negara tumpah darahku, kita pulak la dapat kelebihan kan..kih3..

yang jadi terkejutnya..tengah sedap2 dok dlm tempat tu tgh scan passport..tiba2 pakcit tua india yg kunun2 cam nak coma tadi tu mai kat blakang.. "can i use this machine?" eceyhh pakcit.. tunjuk mai passport sat.. passport merah ja lalu sini.. hijau ke koko ke pepel ke kelabu ke.. sana sana..beratur2.. eceyhh..cam org imigresen lak aku..wakakaka...

bila dah sampai kat luar, nak kena pi kutip beg.. haa..time ni la genting..sebab apa? hohoho.. x cerita lagi apa jadi kat London nun.. semua beg2 kami kena check in..hahaha..penat la dok pi tmbang.. skali hand carry aku dan etot yg siap padat dengan pinggan mangkuk kaca tu kena masok cargo gaks..sebab setiap satu beratnya sampai 12kg.. allowed 7kg jer..pandai sgt..padan muka.. habis la dok tempek sticker "Fragile" kan.. kalau pecah, siap la aku claim satu satu! hahaha..

bila dah sampai kat mesin pusing beg tuh.. patut dah kuar la beg.. ishk2.skali x kuar laks.. beg etot & bhavani sampai pecah2..seb baik la beg fatin selamat jer.. masing2 dah dapat satu beg..cuma beg fatin dan etot yg hand carry tu x dapat..rupanya depa dah angkat letak bawah kat one corner..jenuhlah kita dok tunggu cam kayu kat sini kan..grrrr... bila dah dapat beg, bukak pulak satu satu beg.. fuhhh.. berpeluh la cari kunci padlock semua. bukan apa, nak check ada pecah ke x..kalau ada, la la tu gak nak claim..hahaha.. aku bab2 report & claim nih laju sket..lolx..

bila dah pastikan semua nya selamat in one piece, kami pun mula la melangkah keluar..jeng3x.. tiba2 kan.. apa tau jadi? etot & bhavani ni aku tgk cam malu2 segan2 pulak nak kuar.. i dont understand?? apa pakwe diorg dok tunggu kat luar ke ape? fatin lak yg semangat kuar paling awal (sbb dah xde org, kami 3 org je la terjongoi kuar).. masa kuar tuh baru aku sedar.. patut aku pun resah gelisah gak cam etot dan bhavani.. sebab apa tau.. hahahaha.. ni nak riak lagi skali nih.. ya allah..apa nak jadi.. ampun.ampun..

masa kuar tuh kalau korang nak tau.. punya penuh nye la manusia duk tunggu keliling tuh..dah la kita dok kuar nih, ruang kosong besar luas.. kalau ada bentang red carpet, tiba2 je aku akan rasa cam artis hollywood.. wakakaka.. gile masa tu cam nak luruh lak jantung..hahaha.. fatin nak tgk org keliling tu pun naik malu..hahaha.. ekceli fatin memang malu pom..ahakss.sebab apa tau? sebab sahabat2 fatin yg tersayam dari ThnFM datang nak jumpa fatin di KLIA.. yeahhh~



bro ejoy, fatin, mija gebu, angel shantik

ahhhaa.. ekceli fatin memang malu siot punye.. cam nak cabut lutut pun ade.. tanpa pikir panjang, fatin main tolak je troli ke kanan.. entah mana la aku bawak troli nih.. yg etot & bhavani pom dengan setia mengikut montotku.. ahaks..

bila dah sampai satu sudut, tiba2 mak etot muncul..yeahh..auntie lah org pertama yg buleh dikatakan setiap tahun fatin ketemu bila sampai di KLIA..kadang2 etot x jumpa pun mak dia nih, fatin yg jumpa dulu..hahaha.. so dah salam peluk cium sembang sat 2-3 minit tiba2 ternampak dah muka abg fuad dan angel sayam.. hahaha.. ada lagi 2 org kat belakang tu fatin x cam sangat.. tapi fatin cukup cam la angel & abg fuad nih.. seb baik..kalau x, x pasal fatin buat xtahu.. ahakss..

bro ejoy chumel, abg fuad baik hati, fatin masyam, angel shantik~

bila dah selesai dengan mak etot..fatin pom hai lah kat rombongan mak kiah dari ThnFM nih..fatin memang sgt terharu dan berbesar hati dengan mereka yang sanggup bersusah payah turun ke KLIA nak jumpa fatin.. mekasyeh banyak abg fuad, mija, bro ejoy dan angel kerana susah2 datang ke KLIA.. tQ abg fuad sebab pass kan baju2 thnfm fatin.. org lain dah berbulan pakai, fatin baru nak dapat..hehehe.. 5 helai baju weih, satu family pakai baju thnfm nih..ahakss..
mija dan angel nak peluk cium..fatin dah siap jerit dengan kuatnya.. "fatin busuk nihh" ya allah, siyesly fatin x tipu, fatin atau lebih senang ckp, kami semua memang busuk.. ye lah, dekat 20jam punya perjalanan.. tu x masuk peluh2 angkat beg dari rumah sampai ke epot dan sebagainya.. huuuu... busuk.. perfume pom x mampu menampung kebusukan itu.. tapi mija dan angel rela.. maka mereka telahpun memeluk fatin yg masyam..adehss..


dah sedap peluk cium dan bau haruman fatin yg semerbak..fatin pom ajak la diorg dok satu corner nak bukak beg.. haaaa.. nak kena bukak beg la sebab banyak subinier2 nak pass nih.. hahahaa.. sapa yg mai jumpa fatin, dapat subinier.. sapa yg fatin pi jumpa depa, fatinlah subinier itu..ahakss.. masa nak bukak, fatin 1st ly dah penat & letey.. jetlag lagi..dok rasa mcm dlm rollercoster..tapi dok kaber lagi laa.. nak kena korek koyak lak plastik2 yg membaluti kedua-dua beg fatin.. haaa.. mekasih la pada abg fuad & bro ejoy yg sgt rajin membuka beg fatin..hahaha.. bro ejoy suka tu plastik balut tuh.. simpan buat subinier lagiks..hehehe..
coklat pokcik, abg fuad telah selamat disampaikan.. coklat buat bro ejoy, mija dan angel pom slamat diberi.. jus yg dipesan oleh abg fuad pom dah diberi.. key chain london sorg satu sebagai kenangan pom dah disampaikan.. kemudian mama pom call la kata dah sampai.. hehehe.. x lama pom fatin jumpa sahabat2 fatin nih.. kejap je sebab masa x mengizinkan.. plus fatin pun teramatlah letih..


bila mama abah dan adik2 dah sampai, dah salam2 kenal2 sembang2 sket 10-20patah perkataan, fatin pun mintak diri.. fatin kesal juga.. kesal yg amat sebab x dapat duduk minum/makan satu meja dengan semua bersama2 family.. bila dah masok keta la pom ayah fatin tanya awat x ajak depa makan skali..adehss.. fatin pom dah blurr sgt2 masa tuh..dengan pda pulak tiba2 buleh lesap..huii..sabo je lah..fatin dah kelam kabut & kureng waras..hihihi..
fatin mintak maaf banyak2 pada bro ejoy, abg fuad, mija dan angel sebab x dapat dok lama2 dengan kalian.. x dapat peluk cium lagi skali sebelum bersurai.. mintak maaf sgt2.. fatin pun x prasan dan letih.. maaf yer.. insyaallah nnt fatin turun KL, kita dok lama2 lagi yep.. ehekss.. korang blanja makan..wakakaka.. x malu ai~ hahahaa...


begitulah perjalanan fatin sampai ke msia.. dari KL-Penang, ada lah dugaan2 yg mendatang.. abah ckp dah berminggu penang x hujan, malam tu malam rahmat sambut org jauh balik, sepanjang perjalanan hujan lebat.. dan dah lebih 2 tahun kereta x pernah buat hal, malam tu la kereta pom rosak.. siap terkandas di R&R..call plus ronda kasik jumper siap.. sampailah sekarang kereta x siap2 sebab fius & alternator dari german x sampai2 ke singapore.. pastu kena tggu lak spore post ke KL dan ke penang.. lambat..dah brapa minggu ni keta masok bengkel.. sedih tul.. huuuu..


oklah, fatin dah terlalu penat dan mengantok..insyaallah fatin akan berblog lagi bercerita tentang percutian fatin di msia ni walaupun tiada apa yg menarik, fatin tetap treasure every single seconds.. coz nak tggu 10 bulan utk pulang bertemu dgn ibu ayah dan adik2, sangatlah memeritkan.. truly saying, fatin sentiasa doa..biarlah setiap tahun fatin pulang, fatin sempat ketemu semua ahli keluarga fatin dengan sempurna.. kita xtau ajal dan maut nih.. stiap tahun ada berita kematian ibu/ayah rakan2 di ukren.. fatin harap, walau cemana pom, biarlah fatin sempat pulang ke msia.. siap grad dan sempat balas sedikitttttttttt jasa ibu ayah.. tu jer..
mintak diri dulu semua..assalamualaikum..

Tuesday, June 16, 2009

.:: Last Day Of 4th Year ::.

Yuhuuu~ hik3.. sowie, fatin menghilang beberapa hari kerana bizi sikit dengan hal2 hostel dan nak balik ke malaysia.. Fatin sebenarnya nak up satu post pasal BBQ haritu, tapi tunggu gamba dari camera tiha x dapat2, tu yang postpone jep. memandangkan harini fatin nak up post pasal last day of skool, fatin satukan jer lah posting yerp..
6 June haritu, kami sekelas mengadakan aktiviti BBQ.. anual BBQ la buley dikatakan. setiap tahun pun wajib buat. Fatin cam biasa, buat perap2 ayam. Last year, fatin buat salad & perap ayam. tahun nih, fatin handle perap ayam 1.5kg jer. Kami beli lebih 3kg ayam. Fatin buat ala-ala Shashleek. Tiha buat kicap & blackpepper. John buat ala-ala satay. Sharmini buat coleslow. Bhavani & Pravina buat pizza. Etot buat bake potatoes.


Me n Tiha wif ayams, seperti gaya makcit shashleek.
Semua ayam memang maveles. hik2.. fatin dan tiha ada extra pulak, gi bakar sosej pulak kot atas. pastu bising la rentung la ape. Masa mula2 tuang arang, bajet macam x cukup arang, gi la beli lagi 2 paket. pastu besi nak bakar pulak xde, nasib baik pinjam kak sol punya besi shashleek (tu besi yg cocok2 tuh). terasa cam makcit shashleek pulak hari tuh..hiks..
Pravina datang bawak pizza lepas semua ayam dah siap bakar. rupa-rupanya, satu paket arang pon dah cukup. ada baki lagi 3 paket. alamatnya, carry fwd utk tahun depan punya BBQ lah pulak. hehehe..
Ayams tiha & john. Fatin punya ayams final round baru bakar. sob2..
Lepas dah makan ala-ala macam nak pecah perut tuh, Pravina pun bawak la "Picturenary". Satu game yang mana, kita perlu melukis di kertas dalam masa yang ditetapkan dan rakan-rakan perlu lah meneka. tapi version kami, bukan melukis.. kami terpaksa b e r l a k o n! Hahaha.. sebenarnya, adala video lakonan-lakonan semua ahli yang ambil bahagian. Fatin tgk video-video nih, nak tercabut usus pulak gelak sorang2 kan. Masa fatin disuruh lakonkan perkataan "Birdbath" ntah ape2 jer fatin terkipas-kipas tangan cam nak terbang.. siap "dushhhhhhh" konon nak kasik paham la perkataan "bath" tuh kan. lolx. John pun xleh tahan gak lakonan dia.. nak lakonkan "Catfish", siap buat bunyik "blup blup blup" adoiiii~ kalau boleh gulen2 gelak, lama dah kami tergulen gelak dengan gelagat sorang2. Sharmini mmg the worst actor! hahaha..
Dalam banyak-banyak, pada pandangan fatin la, Fatin dan Tiha banyak gelak! John & Sharmini mmg buleh berganding berlakon dengan gaya yang buleh buat gelak sampai terguling. Bhavani & Etot memang ahli yang aktif meneka, kebanyakkannya diorang yang teka betul. x putus mulut diorang kuar perkataan. fatin dan tiha hanya gelak jer sebab x bley tahan! adoi..
Banyak round gak la kami main game tuh. Insyaallah nnt fatin up kan lagi gamba kasik korang sket gambaran, okey? Lepas dah main penat2 letey2 tuh, fatin sampai semput kat situ, tiba2 Pravina cakap nak bawak the second pizza. ya tuhan, ada 2 pizza ke?! ingatkan suh buat satu tray jer! fatin org first cakap "Aku nak saboi jer (take away dlm russian). perut dah nak meletup!" yang lain2 pun rupa2nya dah full..hehehe..
Tanpa disangka2.. rupa2nya tray yg dimaksudkan tu adalah kek besday fatin.. *blushing* hik2.. rupanya besday ku dicelebrate kan sekali dengan BBQ tuh.. tenkiu guys.. mmg x suspek langsung! hahaha.. tahun nih fatin 2x kena kejutan la.. x adil betol.. selalunya fatin dah buley agak :P
Fatin wif the yummy choc cake!
Tenkiu to all my beloved classmates *hugs2x* Sangatlah sayang korang semua.. kek tuh mmg maveles! sedap giler! tenkiu2.. huii.. x terucap oleh kata2, betapa gumbiranya beta di hari itu.. ekekeke..
so, itulah serba sedikit cerita pasal BBQ bagi tahun 2009.. sepatutnya mmg nak buat masa bulan May, tapi memandangkan ada exam Forensik kan, so terpaksalah postpone. Lupa pulak nak cakap, tempat BBQ tuh ekceli belakang hostel 5 jer.. adalah dalam 2-3minit jalan kaki dari hostel 1 (hostelku). mmg ada kawasan lapang kat situ, angin buleh tahan gak la tiup. xde la bunyi desiran2 ombak ke, air ke ape.. x kisahlah, asalkan enjoy! plus the food were great! and we really had a great and memoriable time!
Sambungan...
Harini bertarikh 16June 2009, merupakan hari terakhir kami bergelar pelajar2 tahun 4 *sengih lebar* heeee.. dah habis dah 4th year! yabedabeduuuuu~ next sem: 5th year dah! huhuhu..
sungguh cepat masa berlalu ekceli.. x sangka, usia pun dah masok 23tahun.. dah nak masok 5th year.. haihhh.. cepat sungguh! x sangka dah lebih 5tahun bermastautin di bumi ukren nih :)
Harini, hari last sekolah. Cycle terakhir fatin adalah cycle Tuberculosis. Cikgu fatin memang sangat baik dan pandai mengajar. fatin sangat suke dia. bersungguh dia ajar pasal tuberculosis, sampai buatkan fatin naik takot laks! hehehe.. walaupun terlalu tinggi chances to get infected, tapi didoakan agar dijauhkan dari diri fatin dan rakan-rakan yang lain. chances mmg tinggi, bukan saja dengan TBC, tapi untuk semua jenis penyakit. nak buat camana, itulah tugas.. andai kata suratan takdir begitu, maka perlulah redha saja kan.
Tiha. Cikgu Hensem. Fatin.
Topik terakhir harini merupakan complications of TBC: Pneumothorax & Hemoptysis. terasa macam bukan last class pulak tadi kan. Cikgu nih sebenarnya bukan cikgu sebenar kelas fatin. cikgu sebenar kami terpaksa hadiri peperiksaan besar utk pelajar2 tahun terakhir, so cikgu nih take over lah. tapi, kelas kami terpaksa berpecah dua. Fatin, Tiha, Sharm, Bhavani & Pravina under cikgu nih. yang lain, gi cikgu lain. walaupun camtu, sikit pun kami x rasa membebankan stadi (jangan sapa2 gatai nak pi repot lak.. aku dapat tau, siap! ada yang x tenang hidup kat dunia nih nanti kot.. xyah nak sibuk2 hal orang, jaga tepi kain sendirik sudah!). Cikgu nih english dia power gaks, mengajar dengan bersungguh sampai paham! fatin jadi suka laks blaja TBC nih :D
Lupa pulak nak cerita apa jadi kat Pravina. sepanjang minggu nih, dia xde kat kelas, masok wad.. sian pravina.. kena Lumbar Prolapse, Radiculopathy S1 sob2.. sian dia.. this was her 3rd attack! last time, dia kena sebab angkat baldi berat. Gi check kat msia masa balik summer, doc pun dx yang sama jugak, cuma ada suspected Osteochondrosis juga. Pravina buat physiotherapy jer. She felt better, sampailah last year, jatuh terlentang pulak masa snowy day, kena 2nd attack. tapi x severe sangat. this time, dia kena lepas duk buat aerobik teruk2. ishk.. kami xtau pun dia ada sakit gitu, kalau tau, sumpah x bagi dia main sports teruk2. sob2..
Kitorang gi lawat dia kat wad semua.. sangat kesian tgk dia. langsung xleh nak gerak. rupa paralyse pun ada. hishh.. patutnya, 16june nih dia fly balik, tapi doktor x kasik lepas. postpone flight on 23rd. balik ni terus dia gi spital, continue treatment. hmm.. tadi sempat skodeng X-ray & CT Scan dia, mmg obviously terus dia punya lumbar vertebrae.. displace terus juga intervertebral disk dia. hish2.. pravina nih.. apa pun, kami tetap doakan dia cepat sembuh dan sihat..
so, itulah kisahnya fatin di tahun keempat sebagai pelajar perubatan Crimea Medical University. Fuhhhh~ 2 more years to go! All da best to all! before that, H a p p y H o l i d a y s! hehehe.. esok last day.. khamis pagi2 nak cabot dah! huuuu~ beshnyeee.. jalan2 London! weeeeeeee!~