BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Friday, March 13, 2009

.:: Sakit Memanjang ::.


Assalamualaikum buat pembaca2 di luar sana..
Haacchuummm~!! fuhhh~ nikmat sungguh bersin nih sebenarnya..
hari dah genap 6 hari fatin demam (kali kedua bagi tahun nih).
Start batuk kering hari ahad sebelum menDJ carta top20@ThnFM, isnin start demam tggi & batuk teruk sampailah skrg..
Seminggu fatin x on YM sume sbb mmg x larat ngadap lappy.. kot yer skali skala je ada di portal (www.thnfm.net) utk jenguk2 sbb sepanjang smggu ni fatin je pegang radio..semua DJ takde..semua pun ada hal masing2 kan..
xpelah..dugaan di kala2 begini..
Fatin pun x tahu apa sebabnya bleh kena demam lagi skali nih..
sebulan yg lepas dah kena demam dah (sbb sinusitis), dah makan ubat antibiotik cephalosporin semua, suppose xde dah kena bacterial infections.. sbb baru sebulan kan..
mgkn sebab khamis jumaat lepas fatin exam therapy, tension exam, immunity kurang..pastu gi melantak makan buah oren sampai 10 bijik (utk 2 hari yer..bukan 1 hari 10bijik!), sbb tu ahad tu kena batuk kering cam nak pengsan~ hurmm.. patut oren kan bagus sbb ada vitamin C?
haaa..tu lah jangan salah paham..walaupun oren mmg bagus sbb ada vit.C asli yg baik, tapi kenalah hati2 juga masa makan.. antaranya:
1) jangan makan terlalu banyak skaligus
2) jangan mkn oren @ buah2 sejuk di musim2 sejuk @ hujan atau di kala cuaca x menentu.
3) elakkan makan oren @ buah2n sejuk bagi mereka yg ada asthma.
padanlah dengan muka fatin..hik2..
so..selasa lepas merupakan hari pertama bagi kelas baru (neurology)..fatin mmg semangat giler nak ke kelas sbb 1st day kan, plus neurology, susah la bagi fatin, so sbb tu kena semangat.. tapi apakan daya, demam panas lak selasa tuh..masuk2 kelas, buat soklan objektif sume, skali cikgu suruh balik bilik dan rehat..katanya, esok2 lusa baru rework..damn! kena rework??!! argh~ fatin x penah2 rework kelas! ishk2.. tp cikgu mmg paksa gak suruh balik..
so dgn hati yg berat fatin pun balik lah...
balik bilik, demam x kebah2.. panadol ni berpapan2 makan..
rabu pun x leh bangun nak ke kelas.. duk lepak atas katil.. makan pun x.. selasa malam tiha & etot datang lawat, banyak kuih cek mek & lempeng pisang.. rabu mlm dorg belikan fatin ubat2 yg fatin pesan.. tp minah farmasi tu tipu kasik ubat lain..grrr.. org mintak moxifloxacin, dia kasik amoxicillin jer.. xpelah..ape2 pun, sgt2 tenkiu so much to both of them! luv u two so much! muahhss~
fatin pun on lah medication sendiri.. khamis nampak demam cam kurang.. x tggi.. (patutnya dah xde demam), so fatin pun gagah kan lah diri gi kelas.. gi kelas je..cikgu2 masuk2.. terus dia sound:
"fatin?! what are u doing here?"
"I'm attending for your class, sir.."
"How are u feeling now?"
**Elok nak jawab kata fine..tiba2 tekak ni gatai lak gi batuk pulak! adoiii...**
"Not fully well sir.."
**cikgu pun bebel dlm russian yg diterjemahkan kepada:**
"Pergi balik fatin.. jangan risau pasal kelas.. nnt2 buleh rework."
"Tapi sir.. saya x nak rework banyak2 kelas"
"Jangan risau, balik dan rehat. nnt berjangkit satu kelas. kawan2 kena demam. lepas tu saya kena demam. macam mana?"
**Bergenang air mata.. fatin nak blaja! kenapa cikgu xmo bagi! fatin xpenah wat keje missed kelas camni.. xpenah! fatin sgt sedih..**
"fatin..balik okey?"
**fatin pun pandang je muka tiha, etot, dan klasmate2 yg lain**
"balik jer fatin, cikgu ni sangatlah baik dan understanding.. nnt dah sehat ko rework lah" etot kasik sapot..
**sekali cikgu bersuara dlm english balik**
"bhavani?! you are not feeling well either? u and fatin should go home after this.."
"Sir, can we do the objectives & task first then go home?" fatin pun bersuara..
"sure.. no problem"
**fatin dgn muka yg sejuta kedukaan tuh memerah otak jawab soklan2 objektif.. task.. adoii.. susahnye lah.. rasa cam nak give up.. kepala berat.. ilmu x cukup.. soklan senang nampak susah..
dah pass jawapan, fatin dah bhavani buat keras je kat tempat masing2.. xmo ganjak.. xnak balik!
ingatkan cikgu dah lupa.. habis dia mark paper..**
"ok fatin and bhavani, good bye.. go home!"
huh~ cikgu..cikgu mmg sgt sweet..sgt caring.. fatin sgt tacing.. tp..fatin nak blaja.. knp cikgu xnak kasik?.. sedihnya hati.. :-(
petang khamis tu fatin balik dgn bhavani dgn penuh kesedihan..
balik bilik, mmg demam balik.. hmm.. makan la segala jenis ubat..
ubat apa yg fatin x makan?semua makan:
1) antibiotik (amoxicillin..sepatutnya fatin nak moxifloxacin)
2) panadol
3) ubat batuk
4) ubat titis dlm hidung
5) antihistamine
6) Vitamin C
semua fatin telan.. tp xde yg cure..cuma depressed the symptoms jer.. batuk makin teruk..kalau dulu batuk kering, skrg dah start batuk berkahak, tapi kahaknya x lepas pun ke tekak..sekat kat dada je.. so bila batuk mmg penat..ape org ckp, batuk x lepas??
roomate fatin dah risau.. jiran2 dah risau..etot & tiha pun call suruh gi klinik..buat x-ray tgk apa cerita.. batuk ni dah rupa cam org kena TB ke pneumonia dah ni.. adoii~
hmm..maka dengan berat hatinya, fatin pun melangkah pergi ke poliklinik pagi jumaat yg sejuk..
tggu therapist.. dia check lungs sume, gi buat x-ray.. berdebar fatin tggu keputusan x-ray.. huhu~
buat2 kuar result kena pneumonia ke ape, ade gak yg pengsan kat depan bilik xray tuh.. tapi alhamdulillah..semua okey..
jumpa balik therapist, dia prescribed ubat2 baru yg lagi kuat sket.. pastu dia siap buleh interview laks pasal2 ubat..ubat ni utk ape, group ape, apa mechanism of action, bla bla bla..
kita batuk rupa nak mati, buleh dia tanya2 laks.. grrr... xpalah, layan jek..
yg bestnya, satu sen pun xyah kuar sbb guna insurans.. fuhh~ 5tahun bayar insurans, akhirnya buleh guna gak! dapat ubat pree.. check pree..xray pree.. alhamdulillah.. doc kasik:
1) augmentin
2) interferon
3) vit.C with chloride in chocolate flavor ( sedap weih! )
4) nasal drops for anti-congestions
tu la ubat2 dia kasik sume.. fatin dapat2 rasa leganya..fuhh~ lega sebab dapat prescription dari doktor yg betul2 doktor..selama nih buat prescription ubat sendiri..walaupun ubat2 semua lebih kurang sama je dgn yg fatin kasik utk diri sendiri, cuma doc kasik yg lebih kuat utk fatin lah.. anti-bacterial & anti-viral drugs skaligus dia kasik..kui2.. kalau x mampus lagi kuman2 dlm badan nih, mmg x patut!
so..apekah diagnosis fatin sebenarnya..? ahaa..jeng3x...
viral infections of lower respiratory tract with secondary bacterial infections of sinus (sinusitis).. :) tahniah fatin! kutip lagi banyak2 kuman masuk dlm badan..kui2..
yg leganya, fatin dapat spravka! (MC) oyeahh~ xyah la bayar duit utk ganti kelas yg dah ditinggalkan.. huhu.. so start dari hrni, terpaksa lah fatin study cam nak pengsan sbb nak cope kelas hari2an dan kelas yg terlepas2.. moga allah mudahkan urusan fatin kali ini..
semua yg terjadi ada hikmahnya kan..
there should be a reason why I was sick the whole week.. why I need to skip classes for 1 week..
fatin yakin, ada lah hikmahnya nih.. xpe.. fatin redha.. :-)
ape2 pun, fatin harap dlm sabtu & ahad ni fatin sempat recover & pulih secepat mgkn.. rindu nak ke kelas nih.. asik tido tido tido.. naik kembang dah muka nih.. huhu.. korang.. doa2 kan lah sama yer.. jazakallah khairan kathira.. moga ketemu lagi di lain hari, insyaallah~
hepi weekends ppl!

3 feedbacks:

uncle^dean said...

owh dpt mc....selamat x yah kuar duit..hahahah

a s a m said...

hmm....

Fatin said...

hehe pokcik..kena bayor gaks.. sbb ada 1 hari je dapat mc.. 1 hari lagi x dapat.. :(