BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, October 21, 2010

..Telinga Ohh Telinga..



11.15pm - 21 Oct 2010 - Thursday
Assalamualaikum & Salam sejahtera :)
Yoshhh!!~ Fatin's back with some interesting stories. Huhu.. What ever it is, my status today stated: mengantok. bosan. malas. lapar. hahaha.. Nice one~ 
Today, the weather's tidaklah seceria mana. Boleh kata, mostly semua pun ke kelas dengan muka mengantok. Hebat kan pengaruh cuaca dengan kehidupan seharian kita? heh.. Harini pegi kelas tiada mood. Cekgu tegur kenapa? Selalu fatin asyik sengih, senyum, happy2..harini mcm sgt serius and sedih? heh..
We'll come back to that afterwards.. okeh?

Actually my ear is in pain right now.. Left ear - to be more specific. Sejak semalam lepas mandi (lepas update blog, dan mandi tuh), tiba2 mcm...ade something weird.. huhu.. Macam, masok air plak telinga kiri ku ini.. Tapi, mustahil saja.. Bukannya masok kolam ke ape sampai boleh masok air tiba2.. Selama ni mandi xpenah2 pun masok air. And it's kinda painful and annoying! haha..


So, last night, trying to ignore the pain and irritation, I just went to sleep. Waking up this morning, it's getting worst. And of course it's getting on my nerves! Bunyi bising2.. tak selesa! sakit pula~ Tiba2.. something came accross my mind.. hah! lipas masok telinga lagi kah??

Gelak? Pelik? Tak percaya? Merepek? hah! Pikir lah dan kata lah apa saja yang korang nak kata.. But, really.. Lipas pernah masok telinga kiri fatin! hoho.. When? well..cant really recall which year, but I am very sure that time I was still in secondary school. Masa tu cuti skolah, kebetulan ada gerhana matahari. Pagi2 masa tu, Fatin dengan semangatnya menanti gerhana matahari - bentuk cincin nih - depan TV dalam bilik abah mama. Dengan angkut bantal busuk dari bilik sendiri (haha), landing lawa jer kat carpet depan katil, mengiring belah kanan, menghadap TV. Masa tu tgh tgk MHI (malaysia hari ini), pasal cerita gerhana ni lah..

Tak sampai 5 saat.. Puppp!! Ntah apa benda masok telinga kiri. And suddenly.. I was crying like hysteria attack!! Astaghfirullahal'azim.. cant think about the pain I was facing that time! Masa tu, memang tiada clue langsung apa yang masok telinga. But it was damn painful, with so loud noise, like something is moving hard.. macam wings kan.. Abah yang sedang enak goleng2 atas katil pun panic dan terkejut.. Huhu.. kasihan abah :( Sorry..

Actually telinga kiri fatin ni dah cukup banyak sejarah sejak kecik. So, memang sangat panic bila tiba2 fatin jerit dan sakit mcm tu. Abah pun xtahu nak buat apa, daripada pemerhatian selama beberapa tahun sebelumnya (akibat dari "masalah2" telinga kiri sebelum itu), abah pun tuanglah air..minyak..dalam telinga kiri.. (Attention!! Jangan ikot langkah ini ya! So not correct and dangerous!!) mahu bagi mampus menatang apa saja yang ada dlm telinga supaya berhenti bergerak/terbang atau apa saja yg tengah dibuatnya - cause it's hurting me!!!

Then, we rushed to Hospital Pantai Mutiara after giving Dr.Zulkifli - my permanent ENT doc since I was 8 years old - a call and informing about my situation. Apa yang Fatin tak boleh lupa, dah kelam kabut mahu ke hospital dengan kepala "teliang" (senget ke kanan) tuh, sempat lagi fatin cakap kat abah mahu tggu gerhana dulu, pastu mahu ke hospital. Hehe.. Anak manja kan? Abah pun menurut saja :P Sebab fatin dah x rasa pape pun, cause dah selamat mampus dah menatang tu gamaknya.. Dan... Fatin berjaya melihat gerhana matahari yg berbentuk cincin tuh dengan kepala senget sebelah..hihi~
Instruments for ear-scopy
Fatin dah cukup arif dan kenal peralatan2 di atas nih sebab sejak umo 6 tahun dah kena jadi pesakit ENT yang permanent. Haha.. Masa sampai klinik di hospital, Dr.Zul yang sangat fatin sayang tuh, sudah pun siap sedia menanti fatin. Kerana fatin, dia mai klinik. Sepatutnya dia tak bukak klinik that day. Hahaha.. Nak buat mcm mana kan, pesakit kesayangan dia nih :P Dr. Zul memang panggil fatin dengan panggilan kak long - sampai lah sekarang. We're close, and he is my idol - utk fatin jadi doktor sepertinya :D

Bila dah sampai, tanya sket2 pasal kejadian, sambil dia bebel2 tanya, cemanalah kak long nih boleh jadi camni. dahlah masok telinga kiri pulak. bla bla bla.. maka seperti biasalah (sudah biasa), akan di sedut (vacuum) telinga kiri ini. Habislah serpihan2 menatang tu bertaburan dalam bekas vacuum tuh. Pastu setelah dikenal pasti, ianya sah seekor lipas yang besar!! Haha.. Tahniah kak long!! My first patient with lipas masok telinga. hoho.. Akibat daripada luka2 dan irritation, Fatin terpaksa kembali berbalut telinga dengan kapas ke mana sahaja selama seminggu. Sepatutnya,  masa tu fatin dalam proses pemulihan dari my previous disease - dah bertambah satu lagi bala pulak kan.. Tapi nak kata apa? Alhamdulillah~ :D 

I never found this as..menyusahkan ke..ape ke.. This is rather like an interesting story of my life. Kalau fatin cerita, memang org tak percaya.. Lipas masok telinga? Semut kira logik lagi.. No.. I'm not lying.. Plus, what will I get by lying? Lying is not my game~ haha.. 

pokCHIX yahya: lipas mana lah leh masuk
Syatirah: ehhh..fatin penah masok lipas la
pokCHIX yahya: yg leh semut..mender2 terbang jer
Syatirah: telinga kiri
pokCHIX yahya: erk..biar betul
Syatirah: siap gi emergency ENT okeh
Syatirah: trauma & fobia
Syatirah: yer laaaaaa
Syatirah: ingat memain ke
Syatirah: lipas besar plak tu
pokCHIX yahya: ler..yer ker
pokCHIX yahya: sorry..ingat kan main2
pokCHIX yahya: pokcik dulu masuk serangga alus jer
Syatirah: hehe
Syatirah: mmg masok betul
Syatirah: doktor pun terkejut

Tgk.. pokcik pun tak percaya mula2 diberitahu..hahaha..but it's ok, you're not the first person :P 

Dr.Zul memang fatin kenal dah lama - he was and will always be my ENT doctor - since I was 6 years old. Adalah sedikit masalah kesihatan di telinga kiri nih yang sampai ke hari ni menjadi misteri haha.. Dr.Zul sangatlah baik.. :) Fatin sgt sayang beliau, he's like my family too. Family kitorang pun sangat kenal dengan beliau. Banyaklah surgery yang went under him. Fatin, Abah, Mama, Adik bongsu (Farhan) - semua pernah di operate oleh Dr.Zul. hahaha.. Lama kan.. Now.. I'm 24.. dekat 18tahun dah kenal.. Perghh~ 

Dr.Zul is actually my idol of becoming a good and successful doctor - selain daripada Dr.Awangku - my beloved therapist and cardiologist. Ok, tak mahu cerita banyak2 pasal my family and personal doctors, cause it will lead me to speak about my medical history which I want to avoid~ hahaha.. 

So, cakap pasal sakit telinga hari ni.. Pagi ni sebelum ke kelas, dengan pandainya, fatin gi korek2 telinga ni dengan cotton bud dan menyakitkan diri sendiri. Hoho.. Dahlah jolok paling dalam pula.. Haishh.. Skrg ni dengan padan mukanya, saya menahan sakit sampai ke leher.. huhu.. Hopefully esok akan ok.


So, let's continue with my daily routine - classes. Harini akibat cuaca yang agak kurang memuaskan, semua pun mcm...m a l a s jer.. cikgu pun ada meeting.. heh.. rehat ja dekat 2 jam :D terbaik!! haha..

2 days ago, fatin masak daging masak kicap. Pastu bawak lah bekal ke kelas. 

daging masak kicap + salad with tuna
 Masa ni makan waktu rehat fatin hanya habiskan daging dan suku salad.. Selebihnya tu disimpan utk makan masa di kelas petang for individual plan for hematology tuh. 
Salad and fried chicken fillet
 Sejak 2 hari lepas fatin dah mula satu mood malas yang tak tahu dari mana datangnya. Yesterday fatin tak buat bekal pun. Fatin gi melantak jer kat kedai makcik tuh. Fatin amek salad half portion with fried chicken fillet. Costs me around 8griven.

Daging masak kicap + salad and fried eggs
 Dah 3 hari berturut2 dah diet tak dikontrol dengan betul. So tadi punya kelas fatin bawak jer daging masak kicap yang masih berbaki dalam fridge. Pastu order half portion salad and fried eggs. Sekali dia buat - 3 bijik telur!!! Tersedak tengok pinggan! hahaha.. Amek ko! Nak sgt telur.. Tapi, memang nak muntah lah habiskan tadi.. Sampai kena bukak belt, baru boleh habiskan :)) John tengok jer fatin perabih telur 3 bijik tuh. Nasib baik tak sakit lepas makan - well, sakit gak lah sket, tapi sebab dah biasa, so xdelah menggelupur cam mula2 dulu - tapi perut memang dah teramat penuh!! Jalan pun rasa tak selesa, duduk rasa tak selesa. Semuanya jadi serba tak kena. Haha..

Pastu petang plak gi kelas IP, 1% jer kot tumpuan dalam kelas? Mengantok! Malas! Kenyang! Bosan! hoho.. kasihan cikgu..gamaknya dia pun nampak semua muka dah toya semacam..last2 dia suh balik - 5pm camtu. Isnin sambung. huhu. Sorry cikgu, really cant pay any attention just now. Yang ada depan mata adalah katil dan bilik~ huhu..

Masa balik ke bilik, DPD Courier called, katanya herbalife ada package. ingatkan package yang fatin bayar last week, rupanya multivitamin yang delay haritu. Hehe..

Sampai sudah multivitamin tablets saya!
 Pasni sonok lah telan 3 jenih pills tiap pagi dan malam :P

Balik tadi, dengan penat dan malasnya, gagahkan juga diri utk memasak sayur goreng. Sebab kalau tak, esok memang tak tahu nak belasah makan ape di kedai makcik tuh. Jangan sampai fatin start makan Lagman ke, Burger ke, memang hancus lah diet Natasha..hahaha..
Mango Juice and 0% fat of Kefir
Lepas dah penat memasak, lapar pulak. Walhal tadi perut mcm nak meletop. tapi oklah..makan tadi 11am, ni dah 9pm baru start lapar, kira ok lah kan? hahaha.. Pikir-pikir, teringat ada Kefir 0% dalam fridge dengan Mango Juice yang baru dibeli tadi. So, apa lagi..balun Kefir lah. Sayur goreng tu utk bekalan esok. Sudah siap masok tupperware. Tak payah gamba lah..sama ja rupanya dengan sayur goreng sebelum2 nih, cuma ada "laksa kilat" jer sebagai add-ins extra..hihi~

Jemput minum!
Korang penah minum Lasi? ntah betul ke idak aku eja tuh.. Lassi ke, Lassy ke.. Asalkan bunyi nya sama. Haha.. Actually sejak di Saudi Arabia dulu, dalam.. 10tahun yang lalu - Mama ada ajar minum Laban (susu masam) dengan jus mango. Fatin memang sejak dulu minum Laban dengan juice. Mostly dengan Mango juice - terbaik! - kekadang dengan apa2 juice lah. Di ukraine, takda pulak Laban - tapi ada Kefir - taktau lah dalam english/BM apa panggilannya - it's like sour milk - elok utk gastrointestinal tract. Ada microflora utk good digestion - especially utk org2 seperti fatin yang dah chronic GIT problems nih. Haha..

Kalau di Malaysia, Fatin perasan last 2 years (ago) lah, ada Lassi nih..Mango Lassi.. Tapi takleh lawan lah kesedapan Laban+Mango juice :P Kefir pun takleh lawan :P haha.. Tapi lebih kurang lah rasanya.. Cubalah~ Tak pun cuba minum susu biasa campo juice - korang penah buat? hehe.. Fatin memang suka susu.. Susu campo juice tu dah perkara biasa yang sering dibuat :P Juice oren ka, mango ka, nenas ka, sedap weih! cuba cuba!!

Ok dah..fatin dah ngantok. Mata pun x cabut lagi (lenses). memang sgt letih. Telinga kiri pun dok berdenyut. Leher kiri pun dah sakit tahap nak pengsan. Marilah kita tido..esok jumaat...yeaaahh!! It's friday!!!!!!!!!!!! haha..

4 feedbacks:

uncle^dean said...

hahaha...mmg x caya mula2...first tem dgr lipas masuk gulen2 dlm tinger :D

kompom sakit wo...psl lipas nyer kaki dia tajam...perghhhh..x dpt nk bayangkan :((

kasihkuamiera said...

ouch msti sakit kan...pelik jgk biler lipas blh masuk...
tlinga belah kanan bby pn sbnya agk pblm ...xingt sbb apew
klu xsilap sbb penah excidet dlu..ntah lupe

Fatin said...

baby: actually tak lah sakit mana.. cuma.. ntahlah.. x ingat pulak apa perasaannya.. cuma yg paling ingat, masa menjerit cam org gila tu lah..wakakaka~

Fatin said...

pokcik: gulen2 eh dia masok? bukan zupppp masok gitu kah? ekekeke~