BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Monday, May 4, 2009

Eurotrip 2009

cHakKk~ hihihi.. akhirnya terbuka suda hati untuk berkongsi cerita dan pengalaman sepanjang berEuroTrip tempoh hari..
Sebenarnya, tahun ni fatin dan rakan sekelas telah pun bercuti2 ke 4 buah negara di Europe. Alhamdulillah, setelah berjaya kumpul duit, dapat juga merasa jejak ke negara2 eropah lain utk tgk tempat org kan..
Ekceli fatin ade la buat diary sepanjang perjalanan tu, tapi setelah ditapis, fatin kongsilah citer dengan korang yek..

A little bit of details about our trip:

Members : 6 persons
Duration : 14 days
Date : 14 Jan 2009 - 28 Jan 2009
Destinations : Kiev, Katowich, Barcelona, Rome, Kharkov.

Selalunya mmg students gi eurotrip time winter break.. takde lah panjang mane pun cuti tu, tapi pandai2 la ponteng dan ganti kelas nnt. hik2.. tapi alhamdulillah, kami burnt 1 week pun, still xyah ganti ape2 sbb 2mggu pertama tu lectures jer. xde start kelas lagi. so terlepas la dari bahana utk rework classes kan. huhuhu..
untuk post kali ni, fatin nak kongsi cerita tentang persiapan2 yg dilakukan untuk ke eurotrip hrtu. well, lain org, lain group, lain caranya kan.

1st of all, ape2 pun, kena form group. mcm kami, mmg from last time dah promise sesama klasmate, mmg masa 4th year nak gi cuti same2 eurotrip as 1 group. so, kami gi berenam. Tiha x join sbb dia join group lain. long story, not important, we'll skip dat~
dah form2 group, yg penting lepas tu, tgk max bajet setiap org brape. yelah, kami bukan org senang, so mmg ade lah max bajet nye. klu group2 lain, maybe x kisah pasal bajet. kami kisah :P tapi x termasuk duit sopink la nih. kiranya bajet utk transport, penginapan, makan minum dan inter-transport sepanjang perjalanan. sapa nak sopink, sopink..sape x mampu, asal dapat join and be a part in the team pun dah kira ok ape. bukan semua dapat peluang mcm ni kan..

lepas tu, mula lah buat plan and routes. bab ni la paling susah skali. coz mmg pening, mmg serabut, mmg rasa cam nak cabut kepala. plan shud be done early. shud survey all sorts of things. i mean, EVERYTHING! do all the comparisons.. by train or flights? which one is cheaper? what's the pros and contras. how to get to town? which is this, which is that. which one connect which one? which country we want to go? macam2.. master mind ktorang kali nih adalah cik ETOT kiter.. terima kasih yg x terhingga pada Etot dan ayah beliau yg banyak membantu.
destination asal ktorang masa tu, barcelona, rome, liverpool, poland.. tapi masa nak book flight, tiba2 flight ke liverpool naik 3x ganda harga (dlm pound pulak tu!), so terus on the spot tuka plan. see.. bayangkan how tricky it was.. bukan senang nak susun routes ok. tell u again, IT IS NOT EASY!

lepas dah book flights sume (lupa pulak nak gtau, ekceli ktorang gerak sini sane sume dgn flights.. 100% by air.. no trains), pastu kami bahagi lah tugas. mcm fatin, fatin dan john handle barcelona (coz fatin mmg nak sgt g barcelona!). we handled everything from the 1st step reaching barcelona, until the last step before taking off by plane.
semualah kena cari, dari epot nak ke town camane, nak ke hostel cmne, hostel ape nak duduk, brapa sewa, brapa hari, cari restoran2 halal, tempat2 ape yg menarik, susun xtvt for the days that we're going to spend, pasal public transportations, dan sebagainya. kiranya, bila sampai barcelona, fatin dan john yg lead the way, pegang map, susun xtvt apa kita nak buat sepanjang duk situ.

bunyi mcm berat kan? well, agak berat jugak. tapi x seberat nak choose routes (hehe..fatin x habis2 ckp pasal susah nya nak choose routes kan :P wekk! dah mmg susah! korang x caye, korang cuber lah nnt..). kitorang buat gini sbb nak mudahkan dan ringankan beban gaks. yelah, masing2 pom bz kan dgn stadi sume. dahla nak pegi 14 hari. agak2 la kalau sorg je yg handle dan jadi mastermind. dia pom jadi giler.. kalau xde yg susun dan collect all the infos, rugilah nnt gi sane, baru nak terhegeh2 cari everything... buang masa.. we have to make use each single minute that we have! huhu..

so, bila semua dah siap, susun xtvt sume, x habis lagi tau.. kena beli brg2.. haa..masa ni pun mmg klaka la.. masa tu fatin ingat lagi, ktorang tgh cycle pshychology, duk dlm kelas, asyik la masing2 kuarkan list hikmat yg tertulis segala barang2 yg perlu dibawa. mula dari beg, sikat, sabun, baju2, sampailah segala makanan dan sebagainya. list nih pun sukar gak sbb max limit 1 backpack 10kg jer, pastu kena tgk, kita mampu ke nak usung 10kg ke hulu ke hilir. 14 hari punya brg kena bawak, cukup ke lebih ke. semua kena congak. huhu..

bunyi mcm sakit kepala kan? tapi ekceli it was fun. u r not on your own. we're all together doing all the things. dat's the sweetest things.. well, even if u're going in a smaller group, let say, group of two of three, it will still be da same if we work things out together. janganla sorg je buat keja, dia pun ada life dia sendiri kan? dia stress, buat keputusan x betul, whole trip will be no fun. whos to blame? (pinjam ayat pokcik, kih2)

fatin, beli semua benda.. mostly lah.. sbb fatin apa pun xde.. nak pinjam beg org, x brani takot putus kang kena ganti dgn yg baru, baik la beli baru terus, buley guna lagi next2 trip (cewahh..ada cita2 nak gi tempat len lagi nih sbnrnye, kui3).hrtu masa gi rinak (market) nak beli brg2, mmg list berjela lah. backpack, towel, maggie, cawan besi, coiler, hot choc 3 in 1, socks, plastik2, toiletries for travelings (kan kena 100mL sumenye, ssh gile nak carik!), baby T (yg ni gi cari kan bundle shop, buat pakai buang), dan macam2 lagi lah. banyak gak fatin beli, beratus gak habis. kui3.. x ingat dah apa lagi, tp mmg belambak la.

sblm bertolak, last exam was psycho lah. huhuhu.. x terasa pun nak exam sbb lagi berdebar nak bertolak. fatin x takot ape sangat ekceli, fatin takot fatin pengsan je angkat 10kg ke hulu ke hilir. lama dah weih x bercamping berhiking2 nih.. fuh2.. dahla dgn thyroid nih asyik la buat tachycardia, buatnya kena balik attack cam dulu sbb terlalu stress @ letih @ nervous, mau x haru! eheheh.. sbb tu la setiap hari, kami akan masing2 sama2 ingatkan ahli group, "jaga kesihatan, kita nak g trip nih..jangan sakit2.." hehehe..tu ayat etot la tuh :P

2mlm sblm bertolak, dah packing dah. beg letak sebelah katil nih. tenung je beg. mcm x kena.. unpack balik, pack balik. berpeluh2 gak la nak pack bag tuh. sampai nak nangis la call umah ngadu kat abah. tau sebab apa? anak dara dia nih, dah 5tahun ulang alik ukren, x penah skali pun pack bag sendiri :P sema abah buatkan. mana x nya, 2mggu sblm fly ke ukren, beg dah siap2 terbuka dlm stor. sikit2 dah beli brg nak bawak balik. kalau last minit beli, kang ada yg terlupa. 2mlm sblm bertolak ke ukren, abah akan packing kan brg2 sorg2 tgh malam tanpa pengetahuan fatin. sbb dia tau, fatin cukup benci tgk beg tu! 2-3 hari sblm fly kompom fatin makan x lalu, mandi x basah, tdo x lena. slalu je fatin dgr tgh2 mlm abah duk sumbat2 brg dlm beg. hehe.. so sweet kan abah.. xnak anak dia hurt, buat sorok2.. pastu sorok balik beg dlm stor. hari nak berangkat baru beg kat depan pintu. cam ala2 AF tuh.. huhu.. belum kuar umah dah banjir, kat epot xyah ckp la.. walaupun dah 5thn ok! still..

back to the story.. so, fatin call abah, bising2 ckp leceh lah itu ini lah, bla bla bla.. abah sabar jer, nasihat.. yg ni dah masuk? itu dah masuk? ok susun yg ni kat bwh, yg tu kat atas, tepi, mcm2 lah abah kasik direction. tapi mmg betul, kalau kita susun betul2, weight bag akan berubah gak tau. so dah susun2 sampai lah puas hati, kak sue pun puas hati, mlm tu mmg tdo awal kasik kumpul tenaga. huhu..

14 January 2009, flight to kiev was around 4pm. call umah, call mama, semua call, mintak doakan perjalanan, halal makan minum, mintak ampun semua (anything can happen rite?), so 1pm dah kumpul kat lobi hostel. masing2 dgn beg. rupanya bukan group kami jer. ramai giler naik flight yg sama. lobi mmg meriah dgn semua backpackers. huhu.. semua tenggelam dgn beg2 yg besar cam anak gajah. masa mula angkat beg, rasa cam gagah lagi, tapi dah terbongkok2 lah. sampai ke dobi, duduk je atas sofa, rasa nak tergolek terlentang~ wakakaka..mmg lawak la. siyes.. dahla pakai banyak lapis baju. masa tu fatin pakai 5helai baju, 1 bubble jacket yg tebal, 1 jeans, 1 lonjong, 2 socks, buts. fuh2.. cam penguin berjalan! wakakaka.. dahla pakai beg kecik gantung leher tu. dlm bubble jacket ada PDA, henfon, passport, purse lagi. believe me or not, i cant even zip up my jacket!! so damn FAT!! kui3.. (pengetahuan, duit2 sume xde dlm purse, sorok tempat lain, hehehe..) sbb tu la gamba2 dgn bubble tu sumenye bulat2.. 5 helai baju, dgn 2babyT, longsleeves, turtleneck yg tebal, sweater. sbb ape pakai tebal sgt? sbb nak jimat space dan weight bag. masa bergerak pakai tebal2, sampai destination bukak la mana yg x perlu, pakai yg perlu je yg bersesuaian dgn cuaca.. tu la cara nak jimat kan.. huhu..

so, kami bertolak ke epot naik bas biasa. xyah la nek teksi sampai 40-50 griven, sedangkan nek bas 2griven jer. huhu.. kalau ada luggage besar2 ye lah kot nak nek teksi. tapi berebut la nek bas sbb banyak org, byk group, semua dgn beg besar2. hehe.. berlari dgn beg 10kg, 1st time setelah bertahun x angkat beg seberat tu on the back, mmg giler lah. jalan dari hostel ke bus stop (dlm 1/2 kilometer kot), fatin ok lagi la sbb fatin rasa beg fatin dlm 9kg jer, tapi john, bhavani dan pravina dah mmg merungut bising x larat. hik2.. sham sorg bwk beg tarik. dia xyah bising la sakit bahu. dipendekkan citer, sampai ke epot, kena timbang beg. etot, sham exceed 10kg. dahla tuh, diorg suh sumbat lak beg dlm besi ukuran perlepasan size beg tuh. dem betul lah! dahla kecik kurus slim jer besi die, handluggage fatin yg biasa ni pun x lepas rasanya. etot siap kena bukak2 besi beg dia. sian betul. fatin lari dah dgn john, xmo ukur. kui3.. nak idup kan? pepandai la.. xyah nak jujur sgt jadi pak tongkol kot. biasalah beg mestilah gedebak besar gemok2 sbb penuh makanan. fatin bawak nasik goreng rasanya dekat 1/2 kilo beras kot. huhuhu.. i have pangastritis beb.. kena jaga makan minum.. huhu..
so, kat situ je lah prob ktorang. simferopol - kiev, bwk air mineral lepas jer. huhu.. so, kami pun bertolak la petang tu ke kiev dgn selamatnya, alhamdulillah..

John, Bhavani, Me, Etot at the departing longue.

2 feedbacks:

suezensuzanna said...

argh...wish i could have a chance mcm nih..:)

ai_ikram said...

bila bayangkan ...musti macam penguin ...jalan2 terkedek2 ...kekek musti cumeii.....hehehehehehe.....

aduii sakit perut ketawa....

dont mad yaa