BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, January 10, 2010

My Daily Life in Simferopol, Ukraine!

Assalamualaikum kembali! fuh2~ bizi sungguh nowadays..haha..actually fatin baru je balik dari bercuti 4 hari 3 malam ke Kharkov.. aaa, tapi kali ni x sempat nak upload lagi gamba2 dari percutian so fatin nak up kan cerita pasal "my everyday life in Ukraine" huhu.. Hope u guys find it interesting to know about my daily life place :))

To make it short (because we have a lot of pictures here to share..) Fatin mulakan dengan directions.. Gamba2 di bawah fatin amek ujung tahun 2009.. means, few weeks back.. suppose, time2 gini dah gebu dah dengan snow, tapi apakan daya, tahun 2009/2010 nih, snow macam x turun laks..turun lah 1 hari je hrtu, pastu dah tadep..ntahlah angin bawak gi mane snow tuh..tapi, elok jugak.. fatin prefer without snow.. snow, x seindah seperti keputihan yg dipamparkan olehnya ya! bagi org yg penah ada sejarah jatuh tergolek dan terlentang, memang mencik betul snow nih! *siul*

Gamba2 di bawah ni macam "tour" lah yer.. Fatin kuar sorg2 masa ni, gi amek stok herbalife & jalan2 kat centre.. So, sempat lah snap2 gamba.. We'll start from centre back to hostel okey! ;)


While walking from the bus stop, this is what my view will be (on my left)..bangunan yg korang nampak tu, macam office lah.. fatin pun x sure opis ape..hik3~


Ini pulak view straight ahead.. Fatin berjalan straight ke depan.. kiri, seperti gamba di atas.. kanan, adalah rumah2 kedai dan apartment.. kira ni apartment mewah gak la, sebab dekat dengan "Park Gagarina" nih memang mahal2 sket lah accomodation die.. siap ada safety guard etc. So, we'll walk straight..sampai ke depan nun.. dan.. this is what we'll see...


Yeah.. inilah permandangan yg kita akan nampak (on my right).. bangunan2 belakang yg korang nampak tu adalah hostel2 kitorang..


Tadi gamba belah kanan kan? ini gamba bila kita pusing belakang dari spot yg sama.. nampak tu ada org jalan kaki tuh? situ lah tiap2 pagi petang budak2 msia nih berjalan menghala ke bus stop.. jauh lagi bus stop sbnrnya, kena jalan lagi ke depan.. But, just nak tunjuk, di bawah pokok2 itulah kami akan berjalan stiap kali nak ke centre/ke kelas.. :)


Enough dengan pemandangan belakang.. permandangan kanan pun dah.. skrg ni kita pandang ke kiri pulak.. ahaaa.. tadi gamba awal2 kiri tuh, nampak bangunan opis kan? skrg nih, kita dah ke depan, so nampak lebih jelas sket.. Situ sebenarnya mcm ada simpang 3, masok ke dalam tu tempat parking kereta.. depan opis tadi lah.. bangunan yg korang nampak tu sebenarnya balai polis.. tapi, kitorang x rasa secure pom! asyik budak2 kena pukul sema kat area2 nih lah.. polis dia mata semua tarok dlm poket kot?! hurmm..

Actually area parking lot tu pun pagi2 memang penuh student lalu lalang.. sebab, kalau tadi, fatin tunjuk jalan kebiasaan student pergi hala ke bus stop (usually nak ke centre/hospital) tapi kali ni, mana2 yg lalu through balai polis, kelasnya samada di bangunan dekan atau di poliklinik.. Kiranya, area2 nih memang penuh dengan student lah..


"Dataran" nih kira depan mahkamah.. hihi.. sebenarnya kita masih lagi di spot yg sama.. fatin amek gamba kiri kanan belakang dan depan.. ini adalah arah depan ya.. kita nampak mcm dataran.. dataran nih, kalau ke kanan sket, adalah mahkamah..xtau lah mahkamah apa.. tapi dataran nih, hari2 biasa memang penuh dengan student lalu lalang ke kelas, petang2 penuh dengan local people.. sebab kalau straight ke depan, kita akan tembus ke "Park Gagarina".. dan di sini jugak sangat famous dengan gerakan2 parti2 ukraine.. nak mogok ke, nak tunjuk perasaan ke, memang kat dataran ni lah diorang dok "melepak"..hak3~


So, skrg kira mula bergerak ke depan..melepasi dataran tadi.. straight.. sampailah mcm dataran lorong kecik nih.. Nampak kat depan tu ada kereta2? situ slalunya kita akan nampak pengantin2 baru dengan gaun2 kawen dan kereta banyak2 penuh dgn manusia.. hehe.. Actually, park gagarina nih, bagi setiap pasangan yg kawen, wajib datang sini..ada satu tempat tu mcm "api suci" ke ape ntah utk diorg ni, so mcm kena dapat restu lah.. Jadi kat sini memang slalu lah ada pengantin2, diorg datang dgn kereta2 diorg, pastu jalan ke depan tu nampak pokok2 tuh? tu dah kira "Park Gagarina" lah.. kadang2 kalau nak gi kelas jalan kaki, slalu fatin redah park tuh lah..
Kadang2 sonok cuci mata dgn pengantin2 nih..bukan apa, sonok tgk pengantin dgn gaun gaun diorg..mcm2 kaler..mcm2 pattern.. lawa2.. fuh2.. berangan sebentar..haha!


Ok..kita jalan ke depan lagik.. haaa.. nampak tu kereta2.. kalau belakang kereta tuh, memang park dah.. situ lah slalu dok jalan kaki pi kelas.. hihi..


Jeng3x.. Kalau dari gambar atas, toleh ke kanan, inilah yg kita akan nampak.. My hostel! hak3.. mcm bangga pulak bunyik! kui3.. Itu 1st Hostel.. kalau ke belakang2 sket, nampak hostel2 lain. (4th and 5th Hostel). So, kita akan gerak ke depan..approaching 1st Hostel.. cause it's getting dark and cold actually guys!


Yeah..kita dah sampai ke hostel ku.. naik tangga sket, inilah yg kita nampak..pintu utamanya.. haaa..ada red carpet lagi you! jangan memain! hak3! carpet tu memang akan terbentang sebab nak elakkan licin2 masa winter.. tapi kan, satu la fatin rasa cam mengom gak arkitek bangunan hostel2 nih..dah tahu sini salji kemain lebat.. apa pasai la buat lantai luar ni guna tals?? *marah sebab penah jatuh terlentang kat area2 nih la* geram betoi..sgt licin ok kalau snowing! giler punya licin! bengang betul dengan arkiteknye..grrr..


So, kita dah bukak pintu utama tadi, kita akan approach mini corridor.. yg ada pintu kedua.. yerp, ada 2 pintu..pintu utama yg korang nampak dari gamba atas, dah bukak pintu utama tu, akan ada koridor kecik nih, bukak satu lagi pintu..slalu kat area nih banyak notis2, tempek2.. tu yg nampak byk kertas2 kat dinding tuh..tapi, fatin jarang2 pay attention pun kat notis2 tuh, kecuali kalau notis cakap xde kelas ke..cuti ke..itu mata laju je lah nak tangkap! hahaha..

Ok, kita dah sampai Lobby 1st hostel..hihi.. Tu yg macam kotak putih tu, situ lah warden bertugas akan duduk melepak..tepi sana tu ada TV.. ada sofa.. fatin x sempat snap betul2 lobi nih.. tapi lobi ni la slalu jadi persinggahan pertama sebelum ke kelas..tggu classmate semua turun, baru gerak same2..


Dekat lobi tu, kalau ke kiri, akan ada macam small kiosk.. jual la brg2 keperluan.. mcm susu, air, coklat, kopok2, biskut, etc. hihi.. kalau kat lobi, akan ada satu pintu, menghala ke tangga & lift.. so skrg kita dah masok ke pintu tersebut..dan menghala naik tangga 1 tgkt dan jumpa lift.. gelap sket gamba sebab tadep lampu.. tu lah lift nye.. huhu.. kalau dulu, masa dok tgkat 3, fatin x naik lif pun..nek tangga jer.. :( skrg ni kenalah tggu lif..sob2..


So, dah masok lift..kita tekan la tgkat 8..skrg fatin dah pindah dok tgkt 8 kan.. keluar dari lift, inilah yg kita akan nampak.. straight ahead tu, nak menghala ke bilik fatin.. pintu putih (yg ada edited tulisan tu), menghala ke big hall of 8th floor. Susunan bangunan dia nih.. ermm, cemana nak ckp ya.. Kami panggil, hostel ni ada "wing".. Kiranya, hall tu memisahkan 2 wing.. yg korang nampak straight lorong koridor tu kira wing lah.. huhu. ntah korang paham ke idak.. buat2 paham je lah yep!


So, kita akan lalu wing yg menghala ke bilik fatin.. kita akan melepasi dapur dulu..belah kiri.. kalau tgk kat gamba atas ni, 1st room yg bercahaya tu, belah kiri, itulah dapo yg korang nampak skrg.. ada stove (4 bijik), ada sink (2 bijik) dan satu meja panjang. gitu je lah dapur fatin.. mmg sini lah ktorang masak..


So, kita teruskan perjalanan sampailah ke hujung koridor wing tersebut.. dan bilik fatin terletak paling hujung.. pintu koko tuh, pintu utama utk compartment bilik fatin.. bilik ai number 810 ya! hik3.. pintu putih tu, adalah pintu koridor..kalau bukak tu, nampak permandangan luar.. lawa jugak, nampak park..nantilah satu hari fatin amek gamba kat situ ya!

So, ready nak masok bilik anak dara? hahaha.. sowie lah, fatin x amek gamba sepenuhnya dlm bilik sebab mcm x selesa pulak :P amek mana yg boleh amek je lah yer.. tapi, semak tu biasalah..barang belambak beb! tapi bilik kecik..so, paham2 je lah..itu pun, fatin dah beli sendiri bekas2 plastik..beratus2 habis beli bekas je..tu pun x cukup & still semak! :(

Dalam banyak2, fatin nak tayang almari kecik fatin yg fatin susun stok2 herbalife fatin..hahaha.. jeng3x~ tgklah, bersusun tuh! tu bukan utk jual, itu adalah Personal Herbalife ok! yg fatin guna sendirik! amek ko.. makan supplement mcm org ade sakit jantung ke hape.. wakakak! x sehat lagi, sajalah.. x kurus lagi, mengadalah! haha.. (yg dlm bekas bunga tu nestum ai ya, bukan herbalife)


Meja fatin dok kat ujung bilik sebenarnya, tepi tingkap.. Meja kecik penuh herbalife dah tgk kan? ini bahagian atas almari kecik jer tau.. x tgk lagi "isi kandungan" almari kecik nih ada apa..jeng3x.. xpe, japgi ai tunjuk..skrg nih, kita menghadap meja ai pulak..haha..jangan terkejut! meja ai semak giler!! hahaha..


Hoho..meja anak dara yg banyak barang..kah3~ memang serabut, tapi x kisahlah..so far rasa selesa lagik.. lappy kesayangan ai.. kalau dulu kat tingkat 3, fatin lekat kat bawah rak buku tu macam "polistrin" dengan banyak giler small stuff.. kali ni dah pindah bilik baru, main ketuk2 paku jer.. gantung2.. fatin memang suka gantung2 benda sket..fatin x suka letak2 brg atas meja sgt, suka gantung, hehehe..


Rak buku, tggu masa je nak runtuh kot? giler x muat weih.. penat dah tapis2.. huhu.. semak..kadang2, memang serabut cari buku, tapi oklah.. dah biasa :P nak wat cemana, memang x muat.. sob2..

Aaaa.. yg frame tergantung tu sebenarnya hadiah new year 2 tahun lepas.. fatin letak sekeping je gamba, hahaha.. sebab xde gamba yg horinzontal..semua vertical.. :( korang ade gmba horizontal nak kasik fatin? bleh fatin letak situ..ada 2 kekosongan tuh :D ngeee..

Ni sebenarnya "permandangan" di bawah meja..selak2 alas meja pink tuh, nampak lagi bersusun2 buku.. huhu.. buku lagik..atas rak buku..bawah meja buku..bukan nih jer..


Sini pun buku! haaa.. inilah almari kecik yg bersusun herbalife tadi tu, ini dlm almari nye..penuh buku weih.. almari nih, fatin mmg cukup jarang2 skali bukak.. walaupun ada byk buku2 penting, tapi awal2 start cycle kelas jer bukak, amek buku mane nak guna utk sepanjang cycle kelas tu, pastu tutup x bukak dah..haha..scary nak bukak sebab, serabut! adoii laaaa..buku banyaknya..pandai nya idak pun :((

Yeah..itulah dia tour sepanjang kawasan hostel dan dalam bilik fatin..sekian~ hihi..

Kebetulan masa snap2 gamba nih, fatin punya barang yg order dari Avon dah sampai, so nak selit skali lah gamba nye.. patut nak order compact powder, skali tersilap order dapat foundation pulak..belasah je lah, blaja pakai foundation plak..kah3~


Gamba katun tu sebenarnya pantulan pada file box fatin ya..bukan cermin tu ada gamba kartun tau! kih3..

Dah jalan teruk2.. korang sampai dah datang lawat bilik kan..xkan la fatin x jamu tetamu yg datang.. Fatin masak mee hailam that day.. so, jemput2 lah makan ya..self service..sebab fatin dah penat.. (memang x nampak cam mee hailam sebab x jadi pun mee hailam nih, tapi belasah je lah! lapar punya pasal..dengan penat lagik! haha.. enjoy!)

Ok.. catch y'll next time insyaallah~ enjoy..

3 feedbacks:

eL said...

Fuhhh!!! Pening jalan-jalan. Panadol takde?

車航 said...

正點喔 多謝大大無私的分享 感恩拉( ̄∀ ̄)........................................

Fatin said...

hehe kak el..meh2 amek panadol :)
ngaaaa~ bahasa apakah itu? chinese ke? you are welcome :D