BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, March 30, 2010

..s.i.n.u.s.i.t.i.s..

hachuuuummm~ salam pada semua sahabat2 di luar sana..
hari ni fatin kurang sehat sket..wuuu.. T_T hachuuum~ asyik bersin nih.. srot sret srot sret dah.. fatin sangat x suka bila kena flu/sinus camni..sebab once kena, memang sgt teruk.. :(

Harini fatin ada exam Genetics.. huhu..alhamdulillah, boleh lah tibai2 sket :P salah satu soalan yg fatin dapat, pasal Turner Syndrome.. pastu kena lukis pedigry yg sangat complicated, and i know i got the task answers wrong for most of it! hahaha.. damn i hate genetics!

harini dahla last day kat gynae department, esok dah start gi obstretic department. cikgu tatyana memang sgt baik, dia pulun lah tunjuk praktical skills mcm mana nak buat vaginal examination, dan sebagainya.. wuuu.. aku pulak yg terasa sakitnya! hahaha.. hachummmm~
rasa agak frust, sebab harini cikgu kasik sgt banyak info, tapi fatin x leh nak pay attention sebab dlm kepala nih dah dok terbayang karyotype yg belambak2.. 47,XX+21 (sapa tatau ni nak kena sekeh), huwaaaaa~ sangat banyak ok nak kena hafal.. trisomy lah, monosomy lah, MPS lah, mitochondrial lah, wahhh.. pening2.. skali cikgu gynae pulak dgn murah hati dok mencurah2kan ilmunya, sampaikan masa nak salin2 gynae, siap tertulis karyotype kau! last2, fatin pusing kat etot, cakap dia.. "aku xleh concentrate, badan dah mula panas ni, nanti aku salin dari ko eh?" tengkiu etot! you are my saviour.. pastu fatin pun sambunglah menghafal dan membaca nota genetics tuh..skali skala tertangkap jugak cikgu dok tanya2 soalan (ulang2 dari 1st class) pasal anatomy, sampailah ke malignant cancer.. laju pulak aku jawab, walaupun mata kat buku genetic? bengong dah otak aku nih rasanya.. :))

tapi yg geramnya, bila cikgu sebut nama fatin dah tanya pasal dysmenorrhea, terus kejunk otak fatin! arghh!! demit lah otak niH! masa cikgu tanya budak2 lain, laju je aku nyampuk2 kasik jawapan (aku x bukak buku gynae ok, buku genetic je kat tgn!), sekali dia sebut nama fatin, terus keras! hahahaha..last2 tihah jawabkan pathogenesisnye..

aaaaa...korang paham ke ape fatin cite nih? xpe, buat2 paham je lah yep :)

pastu, dah cikgu dok pemurah2 tu, terlajak pulak lah waktu..sampai 12.15pm baru ktorang mintak diri dari cikgu, tapi geram rasa nak angkat montot sbb cikgu tgh sedap bagi notes tambahan nih...grrrr.. bengang tul aku dgn genetic nih! ishk~

tapi, lewat2 kitorang pun, sempat lagi fatin singgah beli samsa..hahaha..lapar lah! mana bleh jawab exam lapar2 kan? x elok tau..so kenalah isi tangki dulu.. :P

pastu dah naik2 bas.. sampai naik pening nak muntah2 baca dan hafal dlm bas..ntah kenapa, kali ni aku cam cuak giler plak dgn genetic nih..mcm..blank! adoihh.. dahlah dari 7th hospital nak ke Titova hospital tu dah mcm dari hujung dunia sini, nak ke hujung dunia sana..sampai 2 bas kena tukar (bazir2~), last2..sampai kul 130pm lah kat destinasi..sampai2 hospital, bajet mcm budak2 kelas yg lain dok tggu kat luar kelas lah.. jenguk2 kelas, semua dah separuh buat soalan exam beb! ngaaaa.. kecut ktorang bertiga..cikgu ni bagi ke kitorang masok? :-s Nikitina nih xleh buat main punye cikgu.. hahaha.. pastu dgn muka inesennya, kami bertiga dgn comel2 masok je kelas exam..cikgu ok pulak..dia suh ktorang gi pakai labcoat..erkkss..kan ke ktorang dah pakai scrub nih? cikgu nih.. x leh beza ke scrub aku dgn scrub budak2 dlm kelas yg lain? huduh sgt ke scrub aku? kecik ati.. sob2..skali kena gelak.. :(

pastu, cikgu ni memang maveles lah..dia suh fatin, tihah, etot duduk betul2 bawah idung dia..hahaha..duduk kat meja cikgu tu jawab soklan exam beb.. ketar2 dah tgn aku nih.. ape ke jadah soklan aku nih? ohhh..turner syndrome ke? pastu pedigry nih nak apa nih? astaghfirullah.. aku main tibai je lukis weih..cikgu mau tepuk dahi tgk lukisan aku yg maha huduh :(

yg buat aku sgt lah tension, sbb kelas tu sgt cramp! sumbat 18 org weih dlm 1 kelas..(2 kelas skaligus exam), pastu dah alang2 kami kena dok kat meja cikgu, si bila ada student yg dah nak jawab exam tu, dgn cakap kemain kuatnya, xleh nak concentrate dah aku dgn soklan aku nih.. kejap grandfather sick lah, kejap grandfather brother healthy lah..warghhh!! tensi2~ masa berjalan nih! adoihh.. last2, aku dah mula rasa panas dah badan..dem! demam kah aku ni? tak tak.. thyroid aku nih naik habis level sbb stress nih..skali..hachuuummm~ wohh..dekat 10x dah kut bersin dlm masa beberapa jam..

pastu tiba2 mata berair.. mula dah sakit2 tulang muka semua.. kepala denyut2.. ngaaa..tihah dah risau ingatkan aku nangis xleh jawab exam :)) hahaha.. last2, aku jawab exam dulu lah, sebab cikgu dah tanya "are u sick fatin?" (eh, nikitina ni ingat ke nama aku lagi?) selamber je aku jawab.. "maybe" :)) adela kot sepatah dua je aku jawab sbb mmg sgt sakit kepala, muka, dan segalanya.. huhu.. oklah, semua ok..

dah habis2 exam, terus balik.. ehh..silap..x balik lah :P ktorang singgah gi bayar tenet..sebab dah ujung bulan kan? 1hb nanti akan dipotong kalau x bayar..hihi.. alang2 dah gi bayar tenet, "Park-Platan restoran" dah dekat dah..hihi..ape lagik? m.e.l.a.n.t.a.k lah kejenye :P

haaaa.. ape yg fatin nak kongsi ni sebab fatin dapat menu baru tau! hahaha..blog fatin nih rasanya patut tuka jadi blog menu kot..asyik cite bab makannnnnnnn je :)) nasib lah korang ye membaca dan menelan air liur :P

actually fatin mmg xde selera sgt..so mkn sikit lah (tapi bagi korang kira banyak nih), hahaha..raksasa kan? :P


Ini salad yg fatin order..sebagai pembuka selera..korang tau yg merah2 tu ape? ikan salmon tuh..m.e.n.t.a.h ok!! masa dia hantar kan, tiba2 terasa semua darah2 kat muka ni turun ke bawah..hoh??????????? mentah ke nih??? cemana aku nak telan nih??!! masa fatin baca menu, xde pun dia cakap mentah! dem! mengom punya penulis menu! grrrr.. senang je etot nasihat "anggap mcm ko makan sushi je fatin"...masalahnya, sushi yg aku makan semuanya bukan half-cooked/non-cooked! semuanya aku pilih yg fully cooked! huwaaaaa...

tapi, oklah, perah2 lemon, tawakallah je..telan! hahaha..bawah timbunan ikan tuh, nasik sebenarnya..salad ukren ni memang pelik sket, ade nasik dlm salad (one of the variant), dan ikan2 tu pun nipis2 je..xde lah nak mati pun kalau telan..plus, fatin kena sinusitis nih, deria rasa pun dah kurang 50%, so boleh la telan..



hahahaha..org sakit x sedor diri weih! x batuk lagi apa? bersin2 jep..so, x salah kan makan aiskem? *wink2* hahaha.. aiskem nih ai kongsi dgn tihah.. yg dah bekas makan tu ai punye, lupa nak snap dulu sblm makan :P sowie yep~


Dan ni salah satu drinks yg aku suke.. "coffee-Glysey" mcm glysier pulak..hahaha..ini, coffee yg tanpa gula, pastu atas dia taruk potongan2 aiskem vanilla...sedap beb! tapi coffee tu pun mau yg sedap punya lah..banyak dah restoran yg fatin try, ada satu tu yg sedap..sbb aiskem vanilla dia manis sket, so xdelah pahit gile rase.. tapi, coffee dia x sehebat yg kat cafe park-platan nih.. overall, 2 restoran ni je lah yg serve yg sedap.. fatin ingat nak try buat sendiri, tapi xde masa lagi nak try2 beli coffee..plus..fatin nih gastrik kalau try coffee/tea sini, kang beli satu paket, bazir laks (alasan~)..hahaha..try lah yep!

so, itulah yg ai makan.. actually ada satu lagi menu ikan dlm kuah tuh..tapi dah penah up dah gamba..so xyah la up lagi skali..

huhu..dah dekat 12am guys..idung dah merah.. berat gile kepala dan mata nih, berair2 dah..silap lah, tadi lupa makan anti-histamine.. kang telan skrg nih, x gi kelas aku esok..dahla kena gerak 7am..xleh tido lah lepas subuh :( sob2.. gudnite ppl~ nnt ada peluang, fatin snap gamba scrub fatin yg buruk itu yah!

yippieee~ dah habis genetic, esok bleh lunch plov & shashleek~ hahahaha..gemok lah aku!
nak gi spray idung sat..nasonex..kalau xde nasonex time2 sakit camni, rasa mcm nak fly balik msia je.. huhuhu..beli ubat je, beribu2 habis..nak wat cemana.. org ada banyak penyakit..sob2~ :( tapi.. fatin sentiasa bersyukur dgn setiap penyakit yg fatin ada.. :)


hachuuuuuuuuuumm~~ uhuk2...alamak..dah start batok! hahaha..larikkk~ kang etot fire sebab tadi makan aiskem! :P nite!

3 feedbacks:

eL said...

Lama sungguh tak masuk sini. Nak catch up baca pun tak sempat. Tapi everytime masuk, everytime tu la nak cari food yg fatin letak kat sini. Tak sama, tapi seakan-akan pun jadi la lol

Fatin said...

hihi kak el.. singgah2 la slalu, skrg ni dah rajin dah memblogging :P ni pun kejap lagi nak update insyaallah~ :P

春樺春樺 said...

如果你不思考未來,你便不會有未來 ..................................................