BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Monday, November 22, 2010

..Diet..diet..Tauhu..Kacang kuda..Green Tea..

Tea of Life - Green tea - Romance
 22 November 2010 - 830pm - Monday
Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera :D

Amboi rajin plak anak dara nih update 2-3 post sekaligus..hehe.. Actually fatin ada aerobik harini, pastu posa pulak.. Jadi penat tak berapa nak penat cemana ntah.. haha.. Apa motif fatin cerita pun fatin xtau :P Ohh.. Sambil tunggu2 peluh kering dan nak mandi nih, update la blog..Takpe, korang baca blog nih xkan bau punya fatin yang tengah wangi semerbak nih..so dont worry yah! hihi..

Anyway, Fatin tengah eager nak kongsi cerita fatin masak cam kenduri open house nih! Hahaha.. Sebelum tu, nak cerita pasal Tea Of Life, Green Tea, Romance punya.. Hoho.. Kalau nak tahu, fatin nih memanglahhh tak suke green tea! Ntah pape je cam xda rasa punya teh.. ayaq kosong buh daun saja ka apa?! Opss..lebey2 plak..satgi kena cekup dengan pencinta teh hijau :P Tak tak..lawak saja..Jangan cekup saya..saya tengah "wangi" nih..tak sanggup kot! haha..


Anyway, adalah satu hari tu, Mr.John nih hidangkan teh dia..memang dia sedia maklum fatin nih takkan minum green tea..minum la jugak, dalam seteguk dua, buat penyedap hati orang yang hidang kan? Suddenly cam bau wangi romantik semacam plak la bila John ni tuang air.. uishh.. Pewangi apa pulak mamat ni pasang kat bilik dia nih? Budak laki pun pakai spray2 pewangi dalam bilik ka? haha.. Rupa2nya, teh dia yang bau wangi semerbak! Fatin ni pun tak semena-mena jatuh cinta dengan teh nih :D Terus tanya beli mana dan terus mahu satu tin. Ada lagi perisa lain, macam Lemon Ginger dan sebagainya. But so far semuanya wangi.. wangi yang tak melampau dan memang relax jer minum.. dan rasa dia pun memang best.. Bayangkanlah orang yang tak suka green tea boleh puji? So, memang sedaplah! Cuma satu ja pesanan/tips.. Minum green tea janganlah taruk gula sekilo dua dalam cawan, memang spoil rasa! Sebaiknya tanpa gula, tapi kalau rasa susah nak telan, satu sudu sudah..siyesly, green tea better without any sugar..fatin pun boleh telan Tea Of Life nih with very minimal sugar. Prektis2 kasik takmo gula terus :D hahaha..sonok la penjual Tea Of Life nih Fatin promote kaw kaw kat blog tanpa bayaran! hihi..

Anyway..sambung cerita..

Tauhu sekilo!
 Few days ago fatin gi Привос рынок (Pasar Privoz) dan beli tauhu. Pakcik tu jual Taugeh skali! malangnya fatin tak suka togey..haha.. So belasah la beli tauhu sekilo! Memang lah tak hensem sket tauhu nye.. nak cari sapa jual tauhu ni pun dah cukup habis pelosok dah mencari, jumpa habis manual punya pencipta tauhu dan penjual nih memang tak kira rupa dah, rembat terus! punyalah seronoknya jumpa tauhu..haha..

Terus plan nak beli tauhu sekilo seminggu kan :P Pastu nanti sakit kepala, sendiri tanggung! hahaha..Better lah kot tauhu dari daging? Tak rela dah melayan sakit di situ.. Tapi sakit kepala akibat tauhu pun sangat2 tak tahan..ahh~ belasah saja! Bukan ko tak biasa sakit2 nih fatin! haha..

Plannya nak steam..tapi ada masalah teknikal sket..plus skrg nih tgh cycle berat.. aiyok.. Teruslah korban goreng semua tauhu..

Jangan tanya apa nama, cuma sekadar sos cicah tahu goreng
 Selang sehari lepas beli 1kg tauhu tuh, fatin beli pulak lagi 1/2 kg.. So total semua 1.5kg tauhu..dan semuaaaaaaaaaa fatin goreng! hahaha.. Tapi tauhu nih manually buat dan not very smooth like in malaysia.. So, bila goreng pun, rupanya.. takyah judge lah eh.. asalkan tauhu, ada protein dan mengenyangkan dan saya suka, sudah! haha.. banyak woo fatin masak.. 4 dishes..eh, 5 dishes.. 2jam bertapa di dapo tuh..Russian pun terkejut tgk budak nih macam nak nak buat kenduri :P

mandi lah ko fatin dengan tauhu2 nih!
 Actually memang nak pelbagaikan resepi tauhu nih, tapi skrg nih cycle susah - Obstretics & Gynaecology (O&G).. So fatin memang fully occupied lah..takda masa nak gi melangut memasak malam2.. Homework pun tak menyempat nak study :( Tapi anime ko ade masa plak nak tgk fatin??!!!!! Rotan kang! :( wuuu.. T_T

Tauhu memang very good for protein diet..very high in protein..especially bila steam/buat sup macam miso soup tu kan..fuh2..sedappp~ Tapi ada org yang tak berapa boleh makan soya nih (macam saya! :D), so kenalah limitkan..hihi.. Kita tgk cemana fatin limit..budak degil nih bukan boleh harap :P

Tak cukup dengan tauhu, dia nak lagi apa yang boleh substitue dengan daging & ikan, teringat kat kacang kuda pulak..haha..kacang kuda pun high in protein :D So...

Taraaaaaaaaaa~ Kacang kuda :D
 Teringat pulak zaman2 nostalgia kalau gi Padang Kota, mesti nak beli kacang kuda dan kacang rebus masin tuh..even kalau brenti kat R&R pun, mana2 yg ada jual 2 kacang nih, mesti fatin akan beli! Memang feveret fatin lah 2 kacang nih..sgt suka! hihi..

sayur goreng org bujang ukraine
Ukraine nih "kaya" dengan sayur kan..so inilah yang slalu fatin goreng..couliflower, carrot! brocolli ada, brapa ntah hrtu..ohh..pakcik tu nak menipu harga..so fatin dan tihah takmo beli! hmph~ tipu la lagi, terus dah rugi 2 org customer..rugi rugi! kalau fatin beli sayur, 2kg boleh angkat..sapa suruh ko tipu..haha..

Fatin memang suka makan, tapi kadang2 akan ada masa tu..dia mai gak la cam bosan nak makan itu ini.. skrg ni dia dah jadi bosan nak makan ayam dan daging..ikan ukraine pulak membuatkan fatin bosan nak makan ikan ukraine..ohhh windunya ikan2 di malaysia :( sebab tu lah fatin cari alternatif lain utk protein diet nih - Tauhu & kacang kuda. Timun dan tomato dan tuna pun dah bosan sket. but insyaallah akan selang seli dengan masakan2 nih.. hehe.. Walaupun ada banyak risikonya utk fatin..hmm..well, maybe that's why I'm meant to be a doctor! hahaha..

Good nite people.. Jom gi mandi, pastu study! Banyak homework nih! Cake carrot kat sebelah plak dok bau wangi semacam plak nih..grrr.. opss..syhhh~ Fatin tak cakap apa2 pasal kek! hoho.. Nunite! :D

2 feedbacks:

realriyana said...

aku suka green tea,ulong tea,mugi cha(barley tea).hehe.maybe sebab dok jepun kot...dah jadi terbiasa sebab semua restaurant jamu teh2 ni.hehe fatin kalau try slalu lama2 terbiasa kot.rasa sedap la nanti. kot.hihi

Fatin said...

haha, aku setuju noq! mmg ada progress nih..sbb dulu aku mmg xkan sentuh langsung green tea, skrg boleh beli sendiri satu tin, kira 2nd phase dah tu :P cuma satu ja, aku mmg xleh minum green/ordinary tea di ukren nih, mmg tergolek aku gastrik esoknnya..skrg ni pun tgh suffer gastric :(