BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, November 16, 2010

..Satu Hari Di Hari Raya Haji..

16 November 2010 - 9pm - Tuesday
Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera :)
Selamat Hari Raya Aidiladha (Eid Mubarak) utk semua muslimin dan muslimat! :)

Raya datang lagi.. Kali ni, raya haji pula. Alhamdulillah diberi peluang utk menikmati fajar pagi di hari raya haji tahun ini :) 

Tahun ni raya haji di Ukraine, cam biasalah, akan raya sehari awal dari msia.. Baik raya haji ke, raya aidilfitri ke, memang selalunya sehari awal lah. Tapi agak pelik pula kali ni sebab.. Di Saudi juga raya sama dengan Ukraine, tapi Malaysia plak raya lewat sehari? Kenapa eh? Ntahlah..x pandai fatin bab2 kalendar Islam nih.. :( Mungkim mereka2 yang bertanggungjawab lebih mengetahui.. 

Raya Haji tahun ni insyaallah merupakan raya haji terakhir di bumi Ukraine :) 7 tahun sudah beraya haji di sini. Teringat lagi dulu masa mula2 sampai sini dalam dalam akhir September, pastu October kot raya Haji.. cam nak mati gak la  homesick! 1st time kot! haha! Anyway,teringin juga nak amek peluang terakhir ni utk create memorable moments, and I did it.. My own way :D


For some people, it may sound weird.. but, dont give a damn tho.. My life..haha..plus, as long as I'm happy with it, then who cares? :P Raya haji tahun nih, activity fatin bersama rakan2 sekelas (kecuali puan tihah), ke sauna dan makan sushi di Taki Sushi!! hahaha..

But before that, let's start with activity malam raya :D Malam raya, fatin melayan anime sampai lebam.. Gelak la sorang2 sampai semput. Hoho.. Gila? Ya..semestinya! :P Anime lama jer pun, Fruit Basket..heheh.. Pastu dah maghrib tuh, stop jap.. Gi masak.. masak ape? Goreng ikan.. brapa banyak? 4kg :D haha..utk sapa? Saya sorang! lalala.. 2jam setengah gak la menggoreng sorang2 di dapo luar tuh sambil2 takbir sorang2 ulang alik, ke hulu ke hilir usung senduk dan tupperware..haha..

Malam raya, ikan goreng 3 ketoi & susu coklat --- combination yang x baik! sila elakkan!
 Fatin tak habiskan pun anime nye..sampai episode 20 camtu..stop dah..dan terus tido..dalam kul brape ntah..dah penat dah gelak & ngadap skrin, so tido awal. Aerobik pun x pegi. hoho.. Takbir di masjid pun tak pegi.. Ohh sungguh berguna saya ini.. sila jangan ikoti langkah ini..

Dan pagi raya, pada 11am, kami sekelas gi lah ke sauna..sauna yang hari tu tuuuu.. kali ni pegi 3 jam..hoho.. puas la ko.. siap memanjakan diri sendiri lah kan! relaxing kah? Heh.. wish never come true lah tu kan..lolx!

Pagi2 pun breakfast, selain shake, ikan goreng lagi 3 ketol..sambil habiskan lagi 6 episode anime..heheh.. 3 jam di sauna, x berjaya buat perutku berkeroncong..sungguh aneh.. hmm.. tapi x pedulik! makan tetap makan! lepas 3 jam sauna, yang lain semua pun dah menggila kelaparan (kecuali fatin), so we headed to Taki Sushi..
Sgt sedap green tea dgn mango juice dan syrup delima nih! ohhh..
Akibat kepala not really that good, terlupa nak bawak air ke sauna..so..sangatlah dahaga cam nak mampus.. order lah green tea nih..ohh sgt sedap..harga pun quite nice.. 15griven.. Green Ice Tea mixed with mango juice & Syrup buah delima..nyummy!
Tamago Maki
 Sebenarnya dah bosan asyik order "Banzai Sushi" jer..so fatin dah jatuh cinta dengan Tamago Maki nih..haha..macam makan sandwich woh! Ada shrimps, cheese, avocado, salmon. nyummy! Cost me 68griven only :D

something something Ebi..haha
Then nak Kimchi Soup..tiba2 ternampak pulak sup something something Ebi..hahaha..bongok! Tak ingat namalah! I'm very bad at memorizing names okeh! :P Ada shrimps tempura sekor, Tofu.. Macam Kimchi gak, tapi added with tofu and shrimp tempura sekor..ohh, ada telur rebus juga..hehe..oklah..full! Tak mahal.. 36griven :)

There's a nice suprise waiting for you
 Cam biasa, kalau bayar makan, akan dapat fortune cookies :D And this is mine..haha.. nice one I got for the perfect timing! Hoho..really need to hear something nice on that day and that particular time..haha! Mintak2 lah ada suprise yang elok..kalau x elok, ada gak yang terjun tingkap! oppsss (@@~ Jebateja) haha..

Lepas makan2.. kitorang balik asing2..Etot nak beli barang2 dia, Bhavani nak amek lense dia..fatin pun sepatutnya nak beli brg2 fatin..tapi bila kepala asyik pikir pikir pikir, semak semak semak, konsentrasi pun dah ke mana hala tercampak, mulut pun terkunci kadang2 mcm xde mood nak bercakap, maka.. Fatin ikot je lah diorg heret gi mane pun..haha.. last2 brg fatin gak tak terbeli2 :))

Lepas dah setel hal2 etot dan bhavani, dah gelap, malam dah.. tapi nak jalan2 amek angin malam.. di tengah bandaraya Simferopol.. hoho.. Tiba2 terpandang pulak cafe yang tak pernah terpandang sebelum nih! mungkin selama ni jalan laju sangat, x perasan kot. hahaha..

Vogue cafe
 Situated just few blocks from Cilpo.. Underground of coz.. cam tertarik plak dengan nama cafe nih kan? heheh..Actually tertarik dengan menu dessert die :P
Fatin's Apricot cake with vanilla ice cream..niceeeeeeee!!
Napoleon cake
 cake atas ni lah yang buat kitorang teruja nak masok cafe nih..haha.. Tak mahal pun, 17griven.. percaya atau tak, both cakes are nice! Takleh habis kot cik etot dan bhavani sebab 2 slices each! Tapi fatin memang really need some glucose here!! Fatin habiskan kek fatin dan kek etot seketoi! Hahaha.. 
Psstt: Tadi timbang kat sauna, tak naik berat beb! Macam cam badak masa Deepavali, terasa vadey berenang2 dalam tekak dan perut, tapi alhamdulillah!!!!!!!!!!!!! Tak naik!! hahaha.. gilak!
Nampak muka bahagia dengan kek? Ohh..haha
 Sambung cerita. Cafe nih rasanya taklah baru sgt? Ke baru? Ntahlah..siyesly tak pernah nampak.. sebab dah discover, haruslah cuba kan. Tapi xleh gi selalu kot..sebab, memang akan jadi secondary smoker yang sangat terok, dan kompom akan mati cepat. hoho.. COPD lah aku pasni.. haishh..na'uzubillah.. Seb bek tak pregnen, kalau tak,anak dah jadi tertiary smoker (bak kata bhavani).. Ohh kasehan..haha..
20 nov, Ultra light party by DJ Olyandra
 Heh..macro mode..saja menggatal snap invitation card nih :P cam cute pulak katun2 tu semua kan..haha..
Lepas melantak kek, kitorang jalan2 lagi pusing2..masok kedai2..tgk2 baju.. pastu balik.. masa balik...
teka makhluk ciptaan allah apakah itu?
Bertembung lah dengan sorang pakcik nih.. xpenah pulak dilihat di area2 university anjing hitam nih..hoho..sangat fluffy! memang besar2 gedabak anjing2 sini pun, sudah biasa..haha.. kalau fatin berdiri sebelah, sampai pinggang kot? So..anjing tu yang besar dan tggi, bukan sebab fatin pendek okeh! Kena explain nih, sebab, jebat terutamanya akan salah paham..hmph~ hahaha..

Begitulah cerita hari raya saya.. Satu hari di hari raya~~
Esok: Last day Emergency class, Start rework Rheumatology insyaallah, Aerobic..Pengsan!

Selamat Hari Raya Haji Mama, Abah, adik2, Pokcik, Kak An dan family dan semua kawan2 di luar sana! :) Maaf Zahir Batin juga ya :)

5 feedbacks:

uncle^dean said...

hahaha..x abis2 dgn makanan..kihkih...selamat hari raya fatin..be gud ok ;)

realriyana said...

my last(5th)raya in japan too! hehe.fatin dah 7 tahun!lama....

raya kat jepun ikut malaysia sbb ikut negara islam terdekat.

jeBateja said...

Kuang...kuang...kuuang...mmg makan jer lah...siap abiskan kek org lain...pehhh...nanti jadi kembang...tak tinggi...ahakz....tinggi lak anjing tu lg nanti...


** sila jauhi tingkap tak kala berat badan anda naik....ahakz

Mr Lonely said...

nice blog.. have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.blogspot.com .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...

Fatin said...

noq: hehe..7 tahun wohh..lama kan? :D
jebat: ampessssssssssssssss!! dahla mmg tempat fatin sebelah tingkap je nih :-w
mr lonely: sudah follow..singgah2 jua lah di sini ya :) kita kongsi2 cerita :)